Обратно към пълната версия на статията »

Учени: Децата рядко страдат от дългосрочни последствия от COVID-19

Учени: Децата рядко страдат от дългосрочни последствия от COVID-19
A A+ A++ A

Децата относително рядко страдат от дългосрочни последствия след преболедуване от новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира британско проучване.
Учените от лондонския Кингс колидж също така установяват, че те оздравяват много по-бързо от COVID-19 в сравнение с възрастните.

"Делът на децата, страдащи от дългосрочните ефекти на коронавирусната инфекция, е малък," казва професор Ема Дънкан от изследователския екип.

В проучването са участвали над 258 хиляди британски ученици, като 1,8 хиляди от тях са преболедували от Ковид-19 между септември 2020 г. и февруари 2021 г. Инфекцията е протекла от лека до тежка форма.

Лекарите изследват подробно какви симптоми са характерни за децата в активната фаза на заболяването, а също така как се променя здравословното им състояние в следващите месеци.

Наблюденията показват, че децата се възстановяват значително по-бързо от възрастните и при тях дългосрочните последствия от новия коронавирус са по-малко.

Състоянието на децата се подобрява средно шест дни след заразяването, като само 4,4% от тях показват характерни симптоми на COVID-19 и след преболедуването.

Повечето от тях се оплакват от постоянна умора, главоболие и проблеми с обонянието. Тези проблеми изчезват средно три - четири седмици след възстановяването.

Изводите от проучването на британските изследователи са публикувани в изданието "Лансет чайлд енд адолесънт хелт".

#деца #коронавирус