Обратно към пълната версия на статията »

СЗБ и БАЗ: Временното Министерство на здравеопазването поднови войната с нашия бранш

СЗБ и БАЗ: Временното Министерство на здравеопазването поднови войната с нашия бранш
A A+ A++ A

Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения.

Тази сутрин пред bTV заместник-министърът Димитър Петров отново се фокусира върху нощните заведения и говори за сериозни ограничения в работата на закритите площи. Всяко такова изказване води след себе си до вълна от молби за напускане на служители.

Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават с изказванията си. Налага се да напомним, че настоящото временно правителство не е избрано от никого и е назначено, като мандатът му вече изтича. И такива резки движения, свързани с избирателно съсипване (а може би целенасочено) на определни бизнеси, считаме за недопустимо. Явно отново се налага да напомним позициите на временния здравен министър Стойчо Кацаров по отношение на вируса, преди да заеме поста. В интервю за ТВ7/8 от 14.09.2020 г. той заявява, че „въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята“.

Д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса и допълва, че според него вероятно половината хоспитализирани, не са били за болница. Преди това, в участие от 28.02.2020 г. в Нова ТВ той заявява, че „Процентът на починали от новия китайски вирус, е като при останалите щамове. Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника”, казва тогава Кацаров. Желаем да подчертаем, че подобни изказвания и разнопосочни послания, които идваха в разгара на пандемията, разколебаха много хора по отношение на опасността от вируса и необходимостта от ваксинация.

Вече в качеството си на министър на 21.06.2021 г. той заявява пред ТВ7/8:

„Единственото средство, което е дало рязък резултат и спад в заразяването и смъртността са ваксините. Нито маските, нито дистанцията имат такъв видим ефект върху разпространението на вируса“. Да, но това изказване си остана само на думи! Ваксинацията на българските граждани продължава да върви мудно и с недоверие, за което основна вина носят подобни изявления. А се планира битката срещу COVID-19 в т.нар.

"Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" да се води основно с ограничаване работата и затваряне на заведенията. Отново напомняме, че ние вече остро възразихме срещу този „план“ и подчертаваме, че той не е обсъждан с нас. В него липсва повсеместна ваксинационна държавна политика, а нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация! Пак казваме - ваксинацията не може да е отговорност на бизнеса! Освен това „планът“ предвижда локални затваряния по места, което лишава бизнеса от възможност да използва обезщетения. Програми за такива, така или иначе, към момента не са налични, въпреки заявлението на министър Кацаров от трибуната на Парламента, че такива се очаква да има тази седмица.

Поканихме министър Кацаров на дебат, но не получихме обратна връзка на поканата си, за да изложим публично своите аргументи. Водени от гореизложеното и защото очевидно не можете да се справите със ситуацията, ОСТАВКА, Кацаров! Вероятно Ви остава малко време като министър, но въпреки това – ОСТАВКА! За да заеме поста някой, който знае какво прави и може да създаде разумна и балансирана стратегия за контролиране разпространението на COVID-19 и ефектът, който има това върху бизнеса.

#министър