Обратно към пълната версия на статията »

Първите симптоми на К-19 - различни в зависимост от възрастта и пола

Първите симптоми на К-19 - различни в зависимост от възрастта и пола
A A+ A++ A

Първите симптоми при заразените с новия коронавирус зависят от възрастта и пола, това показват данни от британско проучване.

Британски учени, работещи под ръководството на лондонския Кингс колидж, изследват 18 симптома, които са типични при заболелите от COVID-19. Сред тях са загубата на обоняние, болка в гърдите, корема или в мускулите, упорита кашлица.

Изследователите установяват, че в началната фаза на заболяването симптомите при по-младите хора (между 16 и 59 г.) и при тези на възраст над 60 години са различни, както при мъжете, така и при жените.

Загубата на обоняние не е често срещана при хората на и над 60-годишна възраст, но пък те страдат от диария в началото на инфекцията. Повишената температура, която е сред най-честите първи симптоми на коронавирус, също не е обичайна при заразените от тази възрастова група.

Мъжете, болни от новия коронавирус, съобщават за недостиг на въздух, умора, висока температура.

При жените инфекцията започва със загуба на обоняние, болка в гърдите и упорита кашлица.

"Важно е хората да знаят, че първите симптоми са широкообхватни и могат да изглеждат различно при всеки член на семейство", казва водещият автор Клер Стивс.

Британските учени извършват проучването в периода между април и октомври м.г. Те проследяват симптоми, докладвани от болни в специално мобилно приложение.

#коронавирус