Обратно към пълната версия на статията »

Починала жена "оживя" с помощта на изкуствен интелект

Починала жена "оживя" с помощта на изкуствен интелект
A A+ A++ A

Мъж използва изкуствен интелект, за да „върне“ починалата си годеница. Но създателите на технологията предупреждават, че тя може да бъде опасна и да се използва за разпространение на дезинформация.

Въпреки че годеницата на Джошуа Барбо е починала, той разговаря с нея от месеци. Или по-точно той говори с чат бот, програмиран да звучи точно като нея, съобщава „Инсайдер“.

Барбо разказа подробно как Project December (софтуер, който използва технология с изкуствен интелект за създаване на хиперреалистични чат ботове) пресъздава говоренето с покойната му годеница. Всичко, което трябвало да направи, е било да включи стари съобщения и да предостави определена информация, и изведнъж моделът започнал да подражава на партньорката му със зашеметяваща точност.

Може да звучи като чудо, но създателите на изкуствен интелект предупреждават, че същата технология може да се използва за подхранване на масови кампании за дезинформация.

Project December се задвижва от GPT-3 - модел на изкуствен интелект, проектиран от изследователската група OpenAI, подкрепена от Илон Мъск. Консумирайки масивни набори от данни от създаден от човека текст, GPT-3 може да имитира човешко писане, създавайки всичко - от академични статии до писма от бивши любовници. Това е едни от най-сложните и опасни базирани на език програми за изкуствен интелект до момента.