Обратно към пълната версия на статията »

Мощни магнитни бури удрят Земята през август

Мощни магнитни бури удрят Земята през август
A A+ A++ A

Магнитните бури ще ни удрят на четири вълни през август. Още в началото на месеца ще има мощни слънчеви изригвания.

Понеделникът ще бъде изпитание за метеочувствителните хора, които усещат тези промени. Очаква се тя да засегне най-вече хората, които имат сърдечни проблеми. Хората, които страдат от хронично главоболие, също ще усещат дискомфорт. Учените смятат, че тя няма да е силна и не очакват да повлияе на здравите хора, съобщава сайтът zdrave.to.

Слънцето ще изригне и на 10 август. Бурята ще бъде със средна интензивност. Метеочувствителните хора ще се усещат сънливи или уморени. Магнитна буря ще има и към средата на месеца. В периода 13-14 август Слънцето ще напомни за себе си. По-силно колебание в магнитното поле се очаква между 16 и 20 август. Геомагнитните колебания със средна интензивност могат да причинят главоболие, безсъние, а при някои хора дори и болки в ставите. Последната магнитна буря за месеца се очаква на 29 август.

Според учените промените в магнитното поле влияе на почти всички системи на човешкия организъм и на психиката. Променливото магнитно поле създава повече проблеми на хората със сърдечни проблеми, твърдят лекарите. То влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове. Затова може да създаде проблеми с кръвното налягане.

Според проучвания състоянието на страдащите от исхемична болест на сърцето се влошава 55% по-често по време на магнитна буря, отколкото в останалите дни.  25% от пристъпите на стенокардия възникват в дни с геомагнитни смущения. При магнитни бури по-чувствителните хора могат да усетят чувство на тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние. Здрави хора могат да изпитат тези усещания при силни магнитни бури. Трудни заспивания и чести пробуждания през нощта са характерни при слънчевите бури.