Обратно към пълната версия на статията »

Джокович бомбастично бе елиминиран на полуфинал на Олимпиадата, мечтата му за Златен шлем е погребана

Джокович бомбастично бе елиминиран на полуфинал на Олимпиадата, мечтата му за Златен шлем е погребана
A A+ A++ A

Полуфиналът между Александър Зверев и Новак Джокович на Олимпиадата донесе чутовна сензация. Световният №1 водеше с 6-1 и пробив във втория, но изпадна в дупка и бе обърнат от великолепно представящия се германец – 1-6 6-3 6 6-1.

Така Джокович губи трети полуфинал на олимпийски игри в кариерата си и ще трябва да забрави мечтите за Златен Шлем. Все пак ще играе за бронз срещу Пабло Кареньо Буста и все още има шанс за злато при смесените двойки.

Зверев пък напълно заслужено продължава към финала, където ще се изправи срещу Карен Хачанов.

Първата част започна равностойно, като още от началото Джокович беше принуден да се бори за подаванията си. Спаси брейкбол в откриващото гейм, след което успя да се възползва от ранен спад в играта на опонента си на сервис – два поредни бързи пробива сложиха край на амбициите на германеца в сета.

Втората част беше със сходно начало. Новак отново беше затрудняван на начален удар, но се измъкваше.

Зверев беше принуден да рискува почти всеки удар, а навлизанията му в корта бяха контрирани успешно много често. При 2-2 и 15-30 Джокович свали топката ниско в краката на излезлия на мрежата Саша и си изработи два брейкбола. Първият беше спасен с хубав сервис, но при втория отново видяхме сгрешено воле. Нервите на германеца се пропукаха и той изпрати топката далеч във въздуха, което му донесе и официално предупреждение.

Какво обаче последва: момент на колебание и няколко несигурни излизания на мрежата бързо доведоха до рибрейк, а Зверев заигра по съвсем различен начин.

Първата ракета на Германия спечели девет поредни точки, записа нов пробив след сгрешена къса на опонента си и изведнъж пое контрол над събитията на корта.

Саша сервираше много по-добре, играеше агресивно и изтласка Ноле далеч зад основната линия, като самия Джокович изгуби от своята острота и заигра много по-дефанзивен тенис.

Световният №1 използва правото си да отиде до съблекалните между сетовете, но това не оказа нужния резултат – откриващото му подаване бе почти напълно лишено от първи сервиси (1/6), а Зверев умело се възползва от това и атакуваше при всяка удобна възможност. Стигна се до 15-40 и два нови шанса за пробив на бившия №3. Ноле излезе на мрежата неубедително при първия, но минаващия удар не бе успешен и сърбинът остана в гейма. Непредизвикана грешка обаче направи пробива факт.

При 15-30 в следващия гейм Зверев спря разиграването и обжалва ретура на опонента си, но топката закачаше линията – два шанса за рибрейк. Първият бе неутрализиран с начален удар с 216 км/ч, а при втория се защити великолепно и се спаси с минаващ. Бекхенд в аут от удобна позиция даде нов шанс за Джокович, но лидерът в класирането не се възползва и този път, макар да имаше добри шансове. Момент по-късно топ поставеният получи още един брейкбол, но там вече нямаше какво да направи – комбинация от солиден сервис и форхенд уинър отново поставиха двамата в дюс. Ас №3 за гейма даде възможност на Зверев да затвори подаването си, но носителят на 20 титли от Големия шлем разчете брилянтно смача на опонента си и се измъкна с дефанзивен лоб. Осем минути след началото на гейма, Саша все пак го спечели с ас №4 в него – 2-0.

В решаващата част Джокович играеше без първи сервис и отново изостана с 0-30. Новак също изпусна нервите си за момент, но трябваше бързо да се събере, ако не иска да изпусне мача. Въпреки напрегнатия момент, той изпълни безупречна къса и намали разликата. Въпреки това обаче отново беше изправен пред два брейкбола и още при първия беше разминат на мрежата – седем поредни гейма за Зверев и аванс от 3-0.

Лидерът в класирането опитваше различни стратегии, но Александър играеше на много високо ниво.

С вкаран първи сервис под 50%, Джокович бе изправен пред три поредни мачбола още на свой сервис при 1-5. 24-годишният тенисист триумфира още тук – 1-6 6-3 6-1 и финал в Токио.

#Новак Джокович #Александър Зверев #Олимпиада 2020 #Токио 2020