Обратно към пълната версия на статията »

Плащаме на Турция 1 млн. лв. по Механизма на ЕС за бежанците

Плащаме на Турция 1 млн. лв. по Механизма на ЕС за бежанците
A A+ A++ A

Малко над 1 милион лева дава на Турция служебния кабинет на Стефан Янев за справяне с мигрантския натиск. Парите са по Механизма на ЕС за бежанците в Турция и ще бъдат платени на две вноски, стана ясно от днешното правителствено заседание.

За периода 2016-2023 г., предвиден в Механизма, България ще даде 0.15% от общата сума или 9 075 527 евро от общо 6 милиарда. 

В пъти е нараснал натиска от бежанци по българската граница в сравнение с миналата година, показват данните на ГД “Гранична полиция”. Четири пъти повече  задържаните през първите 6 месеца на годината мигранти в сравнение с миналата година. Най-много са граждани на Афганистан, Сирия и Ирак. Задържаните при опит да влязат нелегално от Гърция са 173-ма.

България отпуска и 234 701 лв. по линия на официалната помощ за развитие, реши Министерският съвет. Средствата се разпределят за предоставяне на хуманитарна помощ по двустранна линия и чрез целеви вноски за международни организации. 

За справяне с тежката епидемична обстановка, породена от третата вълна на COVID-19, Намибия ще получи 39 117 лева. На Международната организация по миграция в Ирак ще бъдат предоставени 97 792 лева за изпълнение на Стратегията за включване на хората с увреждания (2019-2021 г.). 

Третият бенефициент е Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, която ще получи останалата част в размер на 97 792 лева.