Обратно към пълната версия на статията »

Ива Митева с революционна идея! Парламентът занапред да не заседава всяка седмица

Ива Митева с революционна идея! Парламентът занапред да не заседава всяка седмица
A A+ A++ A

От партията на Слави Трифонов - Има такъв народ, предлагат революционна промяна, касаеща Парламента. Иде реч за това да няма пленарни заседания всяка седмица. Новината идва след 3-часово заседание във временната Комисия за промени в правилника за работа в НС.

Председателят на Парламента Ива Митева обяви, че е представила пред колегите си нов вариант за работа. А той е пленарните заседания да не са всяка седмица, за да може да има по-задълбочена работа по комисии. Така например да се редуват – седмица комисии, седмица с пленарни заседания. Митева се аргументира, че и в други европейски страни било така.

В 46-я парламент ще има и нови комисии – по икономическа политика, високи технологии и дигитализация. Предлага се Комисия по електронно управление и информационни технологии. Заложено е да има отделна Комисия по туризма, която досега беше в едно с икономическата политика.

Нововъведение е и законопроекти да не се гледат на първо четене преди да е минало обществено обсъждане.

„Може би, ако кажем, че Народното събрание няма да заседава всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Предлагаме комисиите да са отворени, а народните представители, за това са избрани, да тичат и да работят ежедневно по законопроектите. Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване в момента. На крак, всеки ден. И това редуване на Комисия със зала ежедневно, не е според мен добрият подход. Решихме да го обсъдим още по-добре, за да не привързваме. Това, което основно не трябва да се забравя, е, че парламентарният контрол не трябва да спира, независимо как работя комисиите”, заяви Ива Митева.

Предлага се към Вътрешната комисия да има подкомисия за прилагането и използването на СРС-та. По отношение на парламентарния контрол към министрите е заложено те да не могат да отклоняват питания по актуални въпроси.

#Ива Митева #Парламент