Обратно към пълната версия на статията »

Излиза така, че българското правосъдие зависи от прокуратурата, смята съдия

Излиза така, че българското правосъдие зависи от прокуратурата, смята съдия
A A+ A++ A

"Поведението на ВСС подкрепя статуквото". Това заяви пред БНР съдия Здравка Калайджиева, правозащитник и съдия в ЕСПЧ от 2008 до 2015 година, в коментар на решението на Висшия съдебен съвет да отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Според нея в продължилия близо 7 часа дебат ВСС е направил всичко възможно да обсъди защо не може да приеме това предложение, а не дали е компетентен министърът на правосъдието да направи такова предложение:

"По Конституция министърът на правосъдието има право да иска ВСС да се произнесе по назначаването или освобождаването на който и да е магистрат. По този въпрос едва ли може да има спор. Но ВСС предпочете да обсъжда това предложение като предложение за дисциплинарно наказание, което е много далече от реалното съдържание от едно искане за освобождаване поради уронване на престижа на съдебната власт, каквото всъщност искаше Янаки Стоилов от ВСС". 

Съдия Калайджиева подчерта, че ВСС са отказали да се произнесат, като са приели, че искането на служебния министър Стоилов е недопустимо:

"Да се приеме предложението за разглеждане по същество означава ВСС да направи преоценка на поведението на главния прокурор. ... Не конкретно личността на Иван Гешев, а изобщо положението, уредбата на главния прокурор в Конституцията и в българското законодателство и реалното упражняване на правомощията, които са предоставени по Конституция и по закон. Те бяха критикувани многократно не за друго, а защото са безконтролни и ВСС доказа това със заседанието си в четвъртък (22 юли)". 

По думите на Здравка Калайджиева въпросът за възможността за разследване на главния прокурор е много ясно уреден по закон - всеки прокурор може да започне наказателно производство срещу главния прокурор като срещу всяко друго лице:

"Въпросът е защо не се случва. А то не се случва, защото всеки прокурор е кадрово зависим от главния. Това не е за пренебрегване. Членовете на ВСС също са зависими - не докато са във ВСС, но когато се върнат след мандата си отново в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на ВСС, особено прокурорската колегия, всякога е било пряко подчинено на волята на главния прокурор".

Калайджиева изтъкна, че по Конституция прокуратурата има монопол върху обвинението:

"Излиза така, че българското правосъдие зависи от прокуратурата, а не от съда. Това е огромен проблем, който засяга всички ни заради корупцията".