Обратно към пълната версия на статията »

В НС викат Рашков и Стоилов на изслушване в петък

В НС викат Рашков и Стоилов на изслушване в петък
A A+ A++ A

Временна комисия за изготвяне на правилник на парламента ще бъде гласувана утре в първия работен ден на парламента. Това ще е първа точка в дневния ред на депутатите. Комисията ще има по трима депутати от всяка партия, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Изслушване на министъра на правосъдието Янаки Стоилов и МВР-шефа Бойко Рашков вероятно ще е в петък, добави тя. 

Това каза пред журналисти председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след първия председателски съвет на НС.

"Отчете се, че правилникът, който прие 45-ото НС промени не е достатъчно удачен. Много текстове затрудняват сериозно работата на парламента", каза Атанасова и даде за пример сроковете за разглеждане на законопроектите между двете четения, както и изискванията на становища от различни неправителствени организации по законопроектите.

Тези ограничения бяха приети в предния парламент, за да се спре писането на закони на коляно и светкавичното им приемане от парламента.

"Оказа се, че около 1 месец е нужен на един законопроект, за да стигне до комисия и да има публично обсъждане. Според всички колеги следва това да се преразгледа", добави Атанасова.

До края на следващата седмица трябва да са готови предложенията от парламентарните групи за промени в правилника.

Утре вероятно ще се формират и още няколко временни комисии. Христо Иванов пък настоявал за комисия по казуса "Росенец".

Председателката на "Изправи се БГ!" Мая Манолова е настоявала да се гласува и формирането на комисията за ревизия на управлението на Бойко Борисов, както и комисия, която да разследва полицейските насилия по време на летните протести на 2020 г., както и на подслушванията на политици, за които съобщи преди 2 месеца служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, пише lupa.bg.