Обратно към пълната версия на статията »

„Ведомости“: „Гунвор“ ще запали светлина в България

„Ведомости“: „Гунвор“ ще запали светлина в България
„Гунвор“, чийто собственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електричество. Компанията възнамерява да започне с България, пише вестник „Ведомости“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От: вестник „Ведомости“; Превод БГНЕС

„Гунвор“, чийто собственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електричество. Компанията възнамерява да започне с България.

ДКЕВР предварително одобри във вторник молбата на Gunvor International B.V. за предоставянето на лиценз за продажбата на електричество в България, съобщи за „Ведомости“ представител на комисията.

„Започнахме процедура за издаване на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, където планираме да приключим тази процедура“, добави тя.

„Гунвор“ е подала молба за 20-годишен лиценз за работа на българския енергиен пазар, потвърди представителят на Тимченко Антон Куревин (представител на Gunvor отказа да коментира).

Компанията е описала своя опит в търговията с електроенергия, предоставила е финансови отчети, потвърждаващи стабилното й положение, и плановете за очакваните търговски обеми през следващите четири години.

Антон Куревин не разкри подробностите, само отбеляза, че „Гунвор“ диверсифицира своя портфейл и развива направления, свързани с търговията с други суровини, освен петрол и петролни продукти.

От 2009 г. „Гунвор“ търгува и с природен газ, биогорива, бензин, квоти за вредни емисии. Компанията също така продаваше електричество, но през март миналата година обяви, че прекратява тази търговия на европейския пазар заради „тежката текуща конюнктура на пазара“.

В бизнеса с петрол днес не се наблюдава най-добрата конюнктура, а „Гунвор“ губи дял от търговията с руски петрол, така че желанието на трейдъра да диверсифицира своя бизнес е логично, заяви анализаторът на „Номос-банк“ Денис Борисов.

Неотдавна компанията за пръв път загуби търгове за продажбата на петрола на „Роснефт“, „Сургутнефтегаз“ и ТНК-ВР, отстъпвайки на „Витол“, „Гленкор“ и „Шел“. Делът на „Гунвор“ в руската търговия с петрол се сви от 40 на 15%, съобщи „Ройтерс“.

Антон Куревин не разкри къде и от кого компанията възнамерява да купува енергия. Той не посочи и потенциалните потребители.

България е страна с енергиен излишък. Тя притежава резервни мощности от 1,8 ГВт (26% от общия обем на установени мощности в страната), така че би изглеждало странно да се внася енергия там, отбелязва старши анализаторът на ФК „Откритие“ Сергей Бейден.

Вероятно „Гунвор“ е решила да изнася български ток в изпитващата дефицит Турция, където потреблението ще расте ежегодно със 7% през следващите пет години, допусна той.

Възможна е и търговията вътре в страната, продължава анализаторът: макар че цените на електроенергията в България да са ниски (0,083 евро за населението, 0,065 евро за индустрията, срещу например, 0,243 евро и 0,165 евро съответно в Германия), цената на произведената енергия също е ниска (например цената на 1 киловатчас от работещата в България АЕЦ „Козлодуй“ е 0,022 цента).

Компанията „Гунвор“ е основана през 1997. Тя е регистрирана в швейцарския Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (притежаващи равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топмениджмънта на „Гунвор“.

Продажбите на компанията през 2011 възлизат на 87 милиарда долара.

#Торбьорн Торнквист #АЕЦ „Козлодуй“ #Турция #„Роснефт“ #Антон Куревин #Gunvor International #ДКЕВР #електричество #Генадий Тимченко #„Гунвор“ #вестник „Ведомости“