Обратно към пълната версия на статията »

Официално: Новите народни представители се заклеха

Официално: Новите народни представители се заклеха
A A+ A++ A

Най-възрастният народен представител Мика Зайкова седна временно на председателския стол под аплодисментите на депутатите, за да открие 46-ото Народно събрание, както и да прочете клетвата на народните представители. В зала се регистрираха 214 народни представители.

"За втори път ми се пада честта на открия Народно събрание. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Нашият народ ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри. Нека бъдем усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - за просперираща Бъглария, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС", заяви Мика Зайкова.

"Иска ми се да споделя поуките, които си извадихме от изборите. Първо - народът ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. И това излезе така, когато партиите на промяната повишиха своя резултат. Народът ви гласува доверие и това е голяма отговроност", обърна се тя към партиите на промяната.

"Второто нещо, което суверенът каза, е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза ни, че трябва да работим заедно, за да сбъднем мечтата на народа. С по-ниската избирателна активност народът ни каза, че изборите са демократична процедура, но не я ли прилагаме твърде често? Затова хайде нека да седнем и стига повече избори", добави тя.

По думите й може да се работи ефективно и добре и това го е показал служебният кабинет през последните 9 седмици.

"Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно ни каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт, България е необходимо да направи така, че главният прокурор на страната трябва да бъде подсъден, да бъде обвиняем и да бъде сменяем", отсече Зайкова.

"Имаме да направим много реформи. Имаме да правим реформи с образованието. По-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование са функционално неграмотни. Не мога да се съглася с държава, която е била на 5-о място по качество на образованието, сега да има такъв проблем"

"Разбира се, трябва да помогнем на бизнеса, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и да имаме достойни пенсии", каза още тя.

"По-важното е какви са приоритетите на това правителство и чрез какви политики ще ги осъществи. Европа няма да ни остави, тя винаги ни е помагала и сега ни помага. Чакат ни едни средства в Плана за възстановяване и за развитие, от друга страна и по европейските програми. Важното е какво ще правим с тези средства.  Първо, да ги откраднем и второ, да бъдат вложени ефективно", уточни тя.

#НС