Обратно към пълната версия на статията »

Предстоят все по-яростни фишинг кампании

Предстоят все по-яростни фишинг кампании
A A+ A++ A

Международно проучване на специалисти от водещи световни университети и екипи от "Майкрософт" показва какви са заплахите от използването на Нападателен изкуствен интелект за организациите. Анализирайки направените вече изследвания по проблема, те добавят и практическия опит при противодействието на информационни атаки на организации като "Ербъс", "Хуауей", "Бош", "Ай Би Ем" и др.

Заплахите, които крие нападателният изкуствен интелект, имат различни измерения. Но технологиите в областта на пресъздаването на човешкия образ несъмнено пораждат най-сериозни притеснения, както в академичните среди, така и в индустрията. Доста нашумелите напоследък подправени видеоклипове или фото изображения, известни като "дийпфейк", намират все по-широко приложение от сравнително безобидни скечове, до много по-застрашителните форми - измами, изнудване, експлоатация, клевета или разпространяване на невярна информация.

Основните причини “тъмните сили” да прибягват да “услугите” на изкуствения интелект са три: широк обхват, бързина и постигане на желаните резултати. Прогнозата на изследователите е, че през следващите няколко години ще се увеличават случаите с нападателен изкуствен интелект, но само в началото и края на атакуващия модел - проучването, натрупването на ресурси и въздействието. Фишинг кампаниите ще стават все по-яростни и опасни заради усъвършенстването на дийпфейк способностите.