Обратно към пълната версия на статията »

До 10 години космическият туризъм ще е достъпен за средната класа

До 10 години космическият туризъм ще е достъпен за средната класа
A A+ A++ A

Погледите са фокусирани върху най-богатия човек в света Джеф Безос, защото той избра да лети в собствена космическа капсула на 20 юли – деня, в който през 1969 година Нийл Армстронг стъпва на Луната и казва прословутата фраза: „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството".

Макар и мнозина да оспорват достоверността на стъпването на луната, защото то се случва в разгара на Студената война, този ден остава в историята.  

Джеф Безос е напът да сбъдне своята мечта – да полети в космоса, но и да бъде един от основателите на новия вид туризъм – космическия, в който сега „най-богатите момчета“ в света влагат „космически суми“, но след години ще капитализират в добре разработен бизнес продукт – първо за най-богатите, след това достъпен и за средната класа, убеден е преподавателят по туризъм Светослав Калейчев от Университета за национално и световно стопанство.

В 20-тия епизод на подкаста „На всяка цена“ Калейчев прогнозира, че до десет години космическият туризъм ще е достъпен и за хора от средната класа.  

Калейчев, който е експерт по луксозен туризъм и има няколко публикации за космическия туризъм, е убеден, че развитието на технологиите и конкуренцията ще доведат до „експанзия в космоса“ и това ще се случи по-скоро, отколкото всички очакваме. Експертът посочи, че не само Джеф Безос, но и милиардери като Ричард Брансън (който изпревари Безос в надпреварата на милиардерите и полетя в космоса преди него) и основателя на „Спейс Екс“ Илон Мъск тръгват към космически приключения заради детските си мечти – всъщност, мечти, които са познати на почти всяко дете. Ето защо те разработват бизнес нишата, в която тези мечти могат да се превърнат в реалност и това не е само техен собствен каприз, а инвестиция в бъдещ успешен бизнес.  

Три милиарда долара приходи от космически туризъм се очакват до 2031 година.