Обратно към пълната версия на статията »

Големият брой секции в чужбина не е повлияло на активността там

Големият брой секции в чужбина не е повлияло на активността там
A A+ A++ A

„Спадът на активността при ромите се дължи вероятно на натиска, който оказа служебното правителство върху подозираните за непочтените методи за гласонабиране", коментира пред бТВ изборният експерт Стоил Стоилов и добави, че причина може и да е въведеният машинен вот, който свали интереса заради елемента на технологичен и образователен ценз.

Даниел Пейчев от Българска асоциация по изборни системи пък обясни, че сме станали свидетели на най-ниската избирателна активност на парламентарни избори у нас. Според него тя може да се сравни само с тази на вота за европарламент.

„Причина можем да търсим и в умората на българския избирател от избори - втори подред парламентарни. Може да се анализира и дистанцираността на политиците от избирателите, те са по-далеч от електората“, смята още Пейчев.

Той коментира и плюсовете на машинния вот – особено ярко виждащи се при изборната администрация, която предаде книжата бързо и без опашки.

Стоилов добави обаче, че трябва да има и контролно броене, което да е ясно заедно с официалните резултати от вота, за да няма никакви съмнения.

И двамата бяха на мнение, че въпреки увеличения брой секции в чужбина, това не е повлияло на активността там, като увеличението на отишлите да дадат своя глас е около 100 гласа на секция във Великобритания. 

#избори #секции