Обратно към пълната версия на статията »

Съд върна на работа отстранения шеф на полицията в Пловдив

Съд върна на работа отстранения шеф на полицията в Пловдив
A A+ A++ A

Административният съд в Пазарджик спря заповедта за временно отстраняване на старши комисар Йордан Рогачев от поста директор на пловдивската полиция. Това съобщи за Радио Пловдив адвокатът му Валери Пейчев, цитиран от БНР.

Рогачев беше временно отстранен от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на 23 юни, като ръководството на дирекцията пое неговият заместник Петър Тодоров. Мотивът беше неявяване на работа.

Това се случи, след като болничният, в който беше Йордан Рогачев, изтече и той излезе в отпуск по бащинство до началото на ноември, за да полага грижи за малката си дъщеря.

След решението на съда изпълнението на заповедта за отстраняването на Йордан Рогачев се спира и той трябва да бъде възстановен на длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. С решението на магистратите се връщат служебната карта, личният знак и служебното оръжие на висшия полицай.

Защитата на Рогачев очаква МВР да обжалва определението на Административния съд в Пазарджик. Последна инстанция е Върховният административен съд. А делото по същество за отстраняването на директора на пловдивската полиция започва на 12 октомври.

Самият Рогачев предполага, че срещу него е направен донос от човек, когото бил преместил в друго звено заради неофициална информация, че е упражнявал психологически тормоз върху колега.

Бойко Рашков защити решението си с думите: "Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там (в Пловдив - бел. ред.), които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото."