Слави Трифонов е готов на авантюра с кабинет на малцинството, смята политолог

12 юли 2021, понеделник / 17:22;
Слави Трифонов е готов на авантюра с кабинет на малцинството, смята политолог

Слави Трифонов е готов на авантюра – с предложенията си за министри той не само е готов на кабинет на малцинството, а на еднопартийно правителство на малцинството. Подкрепа може да търси в бъдеще - по определени политики, като започне да изнудва своите партньори преди още да си ги е създал.

Това смята политологът д-р Любомир Стефанов. Пред Радио София той предположи, че ако ИТН не получи подкрепа за предложения си кабинет, партията ще се окаже сама срещу всички. Така, „в крайна сметка ще загубят всички“, защото избирателите за пореден път ще се убедят, че овластените да управляват няма да оправдаят очакванията мнозинството от българския народ да живее добре. При поредни (трети) избори, активността ще спадне още повече.

Рекордно ниската на 11 юли може да се обясни и с разочарование от политиците, и от сезона, подходящ за почивка след пандемията, и с липсата на сблъсък на идеи между кандидатите и формациите.

„Явно политическите партии не успяват да уловят и да формулират дневния ред на обществото“, допълни Стефанов.

Изчегъртването не се случи, смята още политологът. А партиите са изненадани от резултатите. С разхвърляния вот хората очевидно подсказват какво трябва да правят политиците – да следват девиза на българския парламент „Съединението прави силата“.

По думите на Любомир Стефанов репутацията на Николай Василев е меко казано спорна, но явно достойнствата му са достатъчни, според партийците от „Има такъв народ“, за да са готови да му поверят управлението на държавата.

Когато държавата е в криза, не е време за експериментиране, но ако пък не опитаме „нещо друго“, няма да разберем дали ще проработи. Да се надяваме на здрав парламентаризъм, който може и трябва да бъде коректив, каза още д-р Стефанов.