Обратно към пълната версия на статията »

Румънски министър заподозрян в злоупотреба с еврофондове

Румънски министър заподозрян в злоупотреба с еврофондове
Министърът на здравеопазването на Румъния Василе Чепой е заподозрян в злоупотреба с европейски фондове. Снимка: romaniapress.com
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването на Румъния Василе Чепой е заподозрян в злоупотреба с европейски фондове.

Националната агенция за борба с корупцията в конфликт на интереси разследва употребата на средствата по европейски програми по времето, когато Василе Чепой ръководел Държавната дирекция по здравеопазването в град Яш, предадоха АФП и БГНЕС.

Между 2009 г. и 2010 г. Василе Чепой включил институцията си в проект за обучение на медицински служители, финансиран от ЕС, след което самият той и съпругата му станали мениджъри на проекта.

„Имуществената облага, получена от Василе Чепой и съпругата му в рамките на проекта, е 42 440 евро“, съобщи Агенцията за борба с корупцията в комюнике.

Василе Чепой заяви, че обвиненията на агенцията „не са етични“, и я обвини, че вреди на имиджа му в обществото.

Правителството определи обвиненията като „тежки“ и заяви, че ако бъдат потвърдени, Василе Чепой ще загуби министерския си пост.

В момента случаят се разследва от съда.

На 17 септември няколко печатни медии в Румъния тиражираха информацията, че Европейската комисия е замразила голяма част от финансирането на Румъния.

Плащанията по четири оперативни програми били на практика блокирани заради проверките на Брюксел в секторите на регионалното развитие, околната среда, транспорта и конкурентоспособността, които щели да доведат до санкции в размер между 15% и 25% от общата сума на договорите.

#Василе Чепой #Румъния #министър на здравеопазването #еврофондове #корупция #конфликт на интереси #ЕК