Еколози: Продължава реновирането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера

10 юли 2021, събота / 16:40;
Еколози: Продължава реновирането на  туристическите пътеки край  Седемте рилски езера
Реновирането на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера продължава по екосъобразен начин, съобщават природозащитници, предаде БНР.
 
Работата в района започна миналото лято, но беше спряна от прокуратурата и Министерството на околната среда, след сигнали за употреба на тежка техника.

Прекарването на материалите и на необходимото при реновирането на пътеките се прави само с коне.

От охраната на природен парк "Рила" се следи да не се използва и земекопна техника.

Вече са постлани около 500 метра пътеки.

Монтирани са и една част от парапетите, както е по проекта. Планинарът и природозащитник от Кюстендил инж. Севдалин Атанасов:

"Копаят с кирки над лифта. Над лифта, над новата хижа, имаше един участък, скалист. Много неприятен беше. Там са направили също така стъпала, което е добре. Парапетите са потрошени между "Окото" и "Сълзата". Според един от майсторите, са потрошени умишлено, защото няма как да се счупят, но това са едни колци 1,4 м., обли, които са подострени 10 сантиметра отдолу. В тези камъни горе как ги слагат не знам. И тези пречки, които ги съединяват, на много места бяха счупени. Работеше се между хижата и "Бъбрека". Нагоре не работеше никой. Там всъщност още има сняг точно върху този участък, но на някои места вече мърдат камъните. Ако вали два-три дена дъжд, според мен, ще отмие това отдолу, ще се размърдат".