Обратно към пълната версия на статията »

Николай Хаджигенов: В рамките на 1 година след вота България ще бъде различна и свободна!

Николай Хаджигенов: В рамките на 1 година след вота България ще бъде различна и свободна!
A A+ A++ A

Николай Хаджигенов е убеден, че до 1 година след парламентарния вот в неделя България ще бъде различна и свободна страна. Такова изказване направи днес той в Пловдив, където води листата на "Изправи се Мутри вън". 

"В рамките на година хората ще почувстват, дори ще могат да видят разликата. Диктаторчето Борисов не е на власт от няколко седмици, а вече се усеща полъхът на свободата. Следващото лято всички ще дишаме по-спокойно, защото ГЕРБ вече няма как да се върнат никога, а около година е нужна, за да стане България много по-добро място за живот", заяви адвокатът. И внесе уточнение:

"Всичко това обаче ще се случи при условие, че новият кабинет се погрижи да спре поголовните кражби и направи належащата правосъдна реформа. Оттам нещата полека-лека ще си дойдат по местата".

Лидерът на продължилите над 100 дни масови протести срещу кабинета на Борисов, главния прокурор Гешев и паралелната държава на Пеевски и Доган юрист бе категоричен, че Иван Гешев трябва да бъде махнат от поста на главен прокурор.

"Прокуратурата у нас от над 30 години е зло. И то огромно, генериращо след себе си куп беди. Това в мандатите на Цацаров и Гешев стигна до абсурдни нива и е спешно сегашният недосегаем главен прокурор да си го получи. Трудно е, но не и невъзможно. Има механизми, за да бъде той свален. Трябва работещ Парламент и кабинет с воля за промени. Първо се сваля ВСС, после правосъдният министър може да поиска прекратяване мандата на главния прокурор. Звучи, а е и сложно, но пак казвам - напълно постижимо. А и наложително, защото прокуратурата е последният бастион на мафията. Без нея на Гешев и Борисов, както и на преторианците им - могат да се повдигат обвинения. Това е пътят - сваляне от постовете, повдигане на обвинения и после в затвора - при бай Ставри - там им е мястото на Борисов и Гешев. Това може да се постигне само с нова, работеща прокуратура. Но и вариант без главна прокуратура не е за пренебрегване. Главният прокурор да е един прост апаратчик, който да подписва само командировъчни - това също е възможно, ще живеем и така, и няма да ни е лошо".

"Настъпил е моментът хората да разберат, че им се полага да ползват благата на държавата, на която плащат данъци. Не може само Бойко и неговата клика да ползват самолети, вертолети, болници, а обикновените хора - кучета ги яли", разпалено разясни вижданията си Хаджигенов. 

Той призна, че в настоящото служебно правителство трима министри му правят най-силно впечатление. "Финансовото министерство, това на икономиката и МВР на Рашков бих ги сложил и в бъдещия кабинет, който ще се състави скоро. Бъдете сигурни, че ГЕРБ повече няма да има възможност да прави мафиотски кабинети. Проста математика - дали ще са първи или втори на изборите - това няма никакво значение. Причината е, че до тях никой не иска да се доближава. Дали ИТН на Слави ще ги бие и ще е първа политическа сила няма значение. Единственото важно е, че купеният, корпоративен и изтръгнат със страх вот няма да стигне на Бойко. ГЕРБ-лели също не са толкова много".

Хаджигенов смята, че ново правителство след изборите е задължително да бъде съставено. Той обаче заяви, че "Изправи се Мутри вън" няма да влизат в коалиции с БСП и ДПС. 

"ДПС пробва да се еманципира, а БСП - да оцелее. Нас обаче това не ни интересува. Правителство на трите партии на промяната - Изправи се Мутри вън, ДБ и ИТН е вариант, но не и в съглашателство с БСП и ДПС. Те могат да дадат подкрепа за такъв кабинет, защото нямат друг избор, но не и да поставят условия".

Темата за мълчанието на Слави Трифонов и появяването му във Фейсбук отвреме-навреме също бе подхваната.

"Тактика на мълчание и нищоправене е равна на котка в чувал. Концепцията „всички носим зелени гащи“, щом така е казал суверенът, се разминава с идеята за демокрация. И то драстично. Неоснователни са упреците му за субсидията, доколкото тя е важна. Без нея нещата отиват на създаване на зависимости, доколкото не е възможно да правиш политика без много пари. Е, ние го направихме, но ситуацията не е нормална. В нормална ситуация са нужни пари и те трябва да бъдат бели, прозрачни и отчетни пред контролните органи и пред данъкоплатците".

Адвокатът даде да се разбере, че Пловдив много му харесва и дори смята "да емигрира" под тепетата. "Чудесно е, но може да се постигне много повече, защото пловдивчани го заслужават. По природа те са свободни хора, със свободен дух. Това е градът на културата, на айляка. Най-важното, за да просперира не само Пловдив, а и други градове, е да се заложи на децентрализацията. Няма как велможи от жълтите павета да определят колко пари да се пращат в дадено населено място, което вече е изкарало въпросните финанси, пратило ги е в София, а оттам връщат само малка част. Опцията Пловдив, например, сам да решава как да харчи генерираните средства е удачен. Децентрализацията е напълно възможна, ако искаме страната да е развита не само в столицата.

За финал той призова: Отидете и гласувайте! Както никога - гласовете ви са не просто сила, а имат огромно значение за вас самите и за страната ни.

#Николай Хаджигенов #Пловдив #Изправи се Мутри вън