Обратно към пълната версия на статията »

Кампания "Честен търговец": Готвят санкции за хората, които мамят при обращението лев-евро

Кампания "Честен търговец": Готвят санкции за хората, които мамят при обращението лев-евро
A A+ A++ A

Промяната е лев и евро да са в обращение едновременно и няма да направи шок в системата, публикуваният документ е чисто административен и се отнася за стъпките, които страната трябва да предприеме, за да се случи тази промяна. Не може да се каже дали ще се случи 2024 г., тази дата е заложена, но трябва да се изпълнят и критерии, които може да се забавят.

Това коментира пред бТВ Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той е категоричен, че при курса на обмяната няма да има промяна, а ще е този, на който сме свикнали ще се проверява на сайта на БНБ.

Димитър Маргаритов, директор на Комисия за защита на потребителите, добави, че са важни три неща за потребителите - сметките в банките, картите, в които получаваме заплатите си, превалутиране на картите, втората - цените, които търговците са длъжни да превалутират и да се показват в евро и в лева, и третото - за БНБ задължението да се обръщат парите от лев в евро ще е безсрочно, за останалите банки - в рамките на шест месеца.

Комисията ще проведе кампания "Честен търговец" и тези, които ще бъдат хванати в нарушения, ще бъдат публично показвани, , поясни той. По отношение на превалутирането ще има контролни функции, скрепени със санкции. Какви ще са санкциите Димитър Маргаритов не поясни.

Няма да има регулаторни функции върху превалутирането, каза шефът на КЗП. По думите му, капацитет на Комисията има, ще се проверява коректната информация.

#евро #лева