Обратно към пълната версия на статията »

Борисов при Ердоган: Защо беше тази изненадваща среща?

Борисов при Ердоган: Защо беше тази изненадваща среща?
A A+ A++ A

Изненадваща среща на Борисов с Ердоган седмица преди изборите в България: защо лидерът на ГЕРБ беше в Турция? 

Когато седмица преди изборите турският президент Ердоган се среща със своя “верен приятел и брат”, както нарича експремиера Борисов, най-близко до ума е, че бабува на бъдеща коалиция между ГЕРБ и ДПС. Сговорът и добрите отношения между двамата са публично известни както от двете страни на границата, така и в Брюксел.

Официално и неофициално

Официалният повод за неофициалната визита на Борисов в Истанбул е среща с изселнически организации и не е най-доброто прикритие за разговорите с Ердоган. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов се опита не особено убедително да даде на Борисов същото алиби - отишъл на среща с изселници, за да не монополизира една партия вота там.

В България рандевуто с Ердоган предизвика възмущението на зам.-председателя на БСП Кристиан Вигенин, който също лансира версия, че Борисов е в Турция заради гласовете на изселниците. “Договаря ли ГЕРБ подялба на порции гласове с ДПС от 112-те секции на територията на Република Турция, разкрити благодарение на любезното съдействие на „Има такъв народ“ „Изправи се! Мутри вън!“ и „Да, България“, с недомислените им предложения в 45-ия парламент, които обслужиха интересите на ДПС и дадоха инструмент за намеса в ръцете на Ердоган?”, гласеше един от въпросите на Вигенин. (Странна офанзива от страна на политик, който е бил външен министър в кабинета “Орешарски”, рожба на дружбата между БСП и ДПС.) На вота на 4 април ГЕРБ получиха пренебрежимо малко гласове от Турция - 994. Макар че сега секциите ще са 112, а не 35, гласовете едва ли ще са кой знае колко повече.

Има една червена нишка в публичните изявления на Ердоган и Борисов след срещата - сирийските бежанци в Турция и “добрата политика” по отношение на миграцията, с която двамата се похвалиха един друг и взаимно си благодариха за пазенето на границите. Изявлението на Ердоган обаче е предназначено колкото за България, толкова и за Брюксел. “Много добра политика реализирахме спрямо миграцията с моя верен приятел и брат Бойко. Имахме добри отношения. Г-н Борисов това го постави в реалност в ЕС и каква е политиката между България и Турция спрямо този проблем. Ние нямаме право да притискаме и злепоставяме България по този въпрос. Взаимоотношенията между двете страни по отношение на миграцията ще продължат и занапред. Нашите граници ще бъдат така пазени, както досега”, заяви президентът на Турция.

Думите му биха могли да бъдат разчетени и така: “Ако не е моят приятел Бойко, дали по българо-турската граница ще е така спокойно...”. В същата тоналност беше и коментарът на Даниел Митов по bTV. “Тези отношения (между Борисов и Ердоган, бел.ред.) са ценни и трябва да бъдат ползвани в бъдеще. Ако не бяха тези отношения, можеше да имаме огромни проблеми по границата по време на миграционната криза”. Всичко това обаче намирисва на груба пропаганда и използване на външни заплахи за вътрешна употреба. А освен това показва, че Борисов очевидно няма скрупули да се възползва от всички възможни средства, за да си осигури победа на изборите.

Ердоган и Борисов умеят да разиграват тази карта на страха. Извади ли я турският президент, Борисов започва да обяснява в Брюксел, че е по-добре да заглушат критиките към Анкара - иначе бежанците тръгват. В Турция са подслонени около 4 милиона бежанци, 3,7 милиона от които идват от Сирия. А от 2016 година Брюксел и Ердоган имат сделка - срещу 3 милиарда евро европейски средства Турция да приема обратно мигранти.

Защо Борисов е важен за Ердоган

Сега лидерите на Съюза подготвят ново споразумение с Турция. Изтече информация, че този път става дума за 3,5 милиарда евро - сума, която през септември трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, тъй като ще бъде заделена от общия европейски бюджет. Но Европарламентът и отделни европейски лидери вече призоваха Турция да не инструментализира бежанците за политическо влияние и изнудване. С други думи: очаква се дискусиите да бъдат бурни.

Ердоган има нужда от съюзници в ЕС, а икономическата криза, безработицата и политическото напрежение разклатиха автократската му власт. Затова, освен в контекста на предстоящите в България избори, срещата между турския президент и бившия български премиер може да бъде разгледана и в този план: ако ГЕРБ остане извън властта, Ердоган губи в лицето на Борисов свой верен емисар и поддръжник в Брюксел. Именно чрез него президентът на Турция лансираше свои идеи като например тази за зоната за сигурност в Северна Сирия, която не срещна одобрение в ЕС.

След изборите на 4 април Ердоган поздрави Борисов за изборната победа. Сега отново му пожела успех. В ДПС сигурно са се притеснили от истанбулската перспектива за официален съюз с ГЕРБ. Но едва ли ще им се наложи.

Автор: Емилия Милчева

Източник: Дойче веле