Обратно към пълната версия на статията »

Гватемала иска от Путин да й върне 80 милиона долара

Гватемала иска от Путин да й върне 80 милиона долара
A A+ A++ A

Гватемала е поискала от Русия да й върне парите, след като платени дози от руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ не били доставени, заяви гватемалската министърка на здравеопазването Амелия Флорес, цитирана от Ройтерс.

В началото на април правителството на президента Алехандро Яматеи превело около 80 милиона долара за доставката на 8 милиона дози от препарата.

До момента в Гватемала обаче са получени само 150 хиляди дози, твърдят властите, на фона на пика на епидемията в централноамериканската страна.

Гватемалското правителство е дало на отговарящия за маркетинга на ваксината в чужбина Руски фонд за преки инвестиции (РФПИ) 20 дни да достави обещаното количество дози.

От РФПИ увериха, че поръчката ще бъде изпълнена скоро. Самолет с ваксини трябва да пристигне в Гватемала тази седмица, а втори - в началото на следващата седмица, в съответствие със задълженията по договора, каза Глеб Брянски, директор на фонда за специалните проекти.

Руският президент Владимир Путин рекламира „Спутник V“ по целия свят. През март той каза, че Русия е подписала споразумения за производството на стотици милиони дози за чужбина. На практика обаче са произведени само част от тях и месечната продукция на „Спутник V“ е много по-малка от тази на ваксините на американската компания „Пфайзер“ (Pfizer) и на британската „АстраЗенека“ (AstraZeneca), отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

#Гватемала #Русия