Обратно към пълната версия на статията »

Земеделски производители се вдигат на протест заради предложен таван на субсидиите

Земеделски производители се вдигат на протест заради предложен таван на субсидиите
A A+ A++ A

Поставянето на ограничителен таван на субсидиите, което се обсъжда в Брюксел, противопостави различните земеделски браншове у нас. Зърнопроизводителите заплашиха, че ще протестират с трактори пред Министерството на земеделието, ако служебният министър подкрепи да има горна граница. Ако обаче не го направи - животновъдите ще протестират с овцете си, предаде БНР.

Намаляване на плащанията на 60 хиляди евро и таван от 100 хиляди евро на стопанство обсъждат европейските агроминистри.

Според зърнопроизводителите това е неприемливо и вредно.

Костадин Костадинов:

"60 хиляди евро при едно стопанство от 5 хиляди декара, което ще получава тавани. Какво ще се получи? Раздробяване на фирми, раздробяване на стопанства. Ще има един трус в сектор "Земеделие". 

Животновъдите обаче настояват за въвеждане на тавани, за да достигнат субсидии и по-малките стопани. Симеон Караколев: 

"По статистика 8% от тези зърнопроизводители прибират 80% от субсидиите на България и в крайна сметка ние отглеждаме едни феодали по места. Това не може повече да продължава".

Зърнопроизводителите са единственият устойчив сектор със сериозен принос към бюджета:

"Когато някой има проблем в сектора си, говори за лошите зърнопроизводители. Хайде всеки да си гледа в паничката и да работи. Не може да не внасяш нищо в хазната на държавата и да искаш само, и да ревеш", каза Костадин Костадинов. 

Ако България подкрепи таван на плащанията, едрият бизнес излиза на протест с тежката техника. На контрапротест излизат и дребните производители, но ако няма таван:

"Масово изсипване, изгаряне, изхвърляне, струпване на продукцията пред различни ведомства. Не може да продължава повече това нещо", заявява Симеон Караколев.