Обратно към пълната версия на статията »

Стефан Янев: Функционирането на държавната ТЕЦ "Марица изток - 2" ще бъде осигурено

Стефан Янев: Функционирането на държавната ТЕЦ "Марица изток - 2" ще бъде осигурено
A A+ A++ A

С министерска заповед ще бъде осигурено функционирането на държавната ТЕЦ "Марица изток - 2", каза служебният министър председател Стефан Янев при посещението си в събота на фестивала на лавандулата в чирпанското село Средно градище.

По думите му е осигурена работа на минимални мощности за закъсалата финансово централа.


Заповедта за работата на ТЕЦ "Марица изток - 2" ще бъда подписана най-късно в понеделник, ако вече не е направено. Но това е един проблем, който в годините е затлачван и не е решен, категоричен бе служебният премиер Стефан Янев. Той допълни, че очаква и ръководството на централата да предложи решение и бе категоричен, че тя не може да бъде затворена:

"Защото освен всичко останало тя играе ролята и на балансираща мощност. Ако има сериозна авария в други основни мощности, това е централата, която осигурява. Друг е въпросът защо нейният живот, бъдещето ѝ и гарантиране на работата на тези хора не е било решено досега, включително и с предоговаряне на възможностите за преструктуриране с емисии и всичко останало".

Това, което още правим, е да направим съответните постъпки и предложения в плана за възстановяване и устойчивост да имаме идея как в перспектива да се развива този процес и как да се оздрави състоянието на централата, допълни още служебният премиер.