Обратно към пълната версия на статията »

Най-после: Издават виза за проект на нова сграда за детска болница

Най-после: Издават виза за проект на нова сграда за детска болница
A A+ A++ A

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи пред журналисти в МС, че от ведомството могат в кратък срок - до дни, да издадат виза за проучване и проектиране на нова сграда за Националната педиатрична болница на същото място - в границите на Медицинска академия, в София. Сградата ще е висока 20 метра, допълни министърът.

Министър Комитова напомни хронологията на проекта за детска болница и се спря на последната й среща със страните по него. През 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от шест месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят Подробен устройствен план /ПУП/, в който старата недостроена сграда съществува, коментира министърът.

Тя изтъкна, че по смисъла на Закона за устройството на територията и на влезлия през 2011 г. в сила ПУП няма как в действащ план да се появи стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект - реконструкция и дострояване на съществуващата сграда, заяви министърът.

От Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" съобщиха пред медиите, че са доволни от становището на МРРБ, защото съгласно Закона за обществените поръчки /ЗОП/ договорът за болницата има друг предмет - не реконструкция, а нова сграда и изтъкнаха, че няма как в рамките на тази обществена поръчка и този договор да продължи строителството на нова сграда. От инициативата ще предоставят правен анализ от юристи, които са участвали в подготовката на ЗОП, които са били категорични в становището си.

От инициативата искат в рамките на мандата на служебното правителство прекратяване на обществената поръчка, на договора с изпълнителя, възлагане на анализ на нуждите за детското здравеопазване и установяване на диалог с гражданите по процеса чрез Обществен съвет.

Ние сме подготвени по темата, коментира здравният министър Стойчо Кацаров, но посочи, че ведомството гледа на нещата в голям мащаб - за детското здравеопазване като цяло, за което, по думите му, изграждането на една хубава болница, няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ.

Той допълни, че наред с решението за изграждането на такава болница, вече са предложени допълнителни мерки, които да подобрят детското здравеопазване в страната, защото не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница. Вероятно тежките случаи, но далеч не всички, допълни министърът.

Преди заседанието на правителството днес служебният премиер Стефан Янев съобщи, че министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството ще организират в края на заседанието на кабинета среща с представители на гражданите, които протестираха пред Министерския съвет срещу намерението на държавата да използва недовършения строеж в двора на Медицинска академия за изграждане на детската болница.