Кал потече от чешмите в Добрич

20 юни 2021, неделя / 15:30;
Кал потече от чешмите в Добрич

Мътна и кална вода потече от чешмите в почти цял Добрич и близките села. Кошмарът започна в събота вечерта и продължи през целия неделен ден. След множество сигнали в социалната мрежа, РЗИ-Добрич веднага започна пробонабиране. Според директора на РЗИ д-р Светла Ангелова, там, където е забелязана подобна вода, да не се употребява за питейно-битови нужди. Резултатите от химичните анализи на взетите проби ще са ясни до края на неделния ден, а микробиологичните резултати – до 3 дни.

Проблемът с мътната вода в Добрич е заради обилните валежи от дъжд, каза шефът на ВиК инж. Тодор Гикински. Според него, огромната водна маса се е просмукала в дълбоките земни пластове и един от сондажните кладенци е засмукал мътна вода. Инж. Гикински увери, че проблемът е отстранен и до няколко часа водата ще се изчисти.

В същото време добричлии изляха яростта си в социалната мрежа с нелицеприятни коментари. Има възрастни хора, които нямат добро зрение и едва ли ще различат бистра от мътна вода. Има трудноподвижни хора, за които ще е почти невъзможно да отидат да си купят минерална вода. Майка се жалва, че била на ръба да изкъпе малкото си дете с кална вода. „Добре, че ползвах ваничка и налях в нея водата, та я видях“, пише майката. Други настояваха да бъдат осигурени водоноски с чиста вода за пиене. Трети пък се питаха защо засмуканата кална вода не е пречистена и след като проблемът не е в потребителите, а в доставчика, трябва ли тази некачествена вода да бъде плащана. Имаше и такива, които си пожелаваха следващия път, когато сондажните кладенци засмукват нещо друго, освен вода, то поне да е бира.