Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов: Борисов да не прехвърля проблемите със Скопие на служебния кабинет

Каракачанов: Борисов да не прехвърля проблемите със Скопие на служебния кабинет
A A+ A++ A

Не ми хареса, че Борисов се опитва да прехвърли проблема с политиката към Северна Македония в служебното правителство – довчера бяхме заедно в правителството и имахме твърда позиция, а сега се опитва да прехвърли топката с думите: Правителството може, ама не иска. Не трябва така! Това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който бе вицепремиер и министър на отбраната в предишното правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, пред бТВ в неделя, цитиран от mediapool.bg.

"Не може Борисов да говори и за "два народа" и "две нации" – какво утвърждаваш ти, като говориш за два народа – ами самият Заев говори за един народ! Българският интерес трябва да бъде отстояват крайно категорично", заяви той.

Бойко Борисов направи остър завой в позицията за Северна Македония, а по този въпрос трябва да имаме единна позиция и тя да е национално отговорна, каза още Каракачанов по повод визитата преди дни в София на македонския премиер Зоран Заев, който преди срещите си с официалните лица посети бившият премиер. Борисов прехвърли отговорността за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС върху служебното правителство и предупреди Заев, че идването му в София ще е безполезно.

Служебният премиер Стефан Янев и президентът Румен Радев потвърдиха досегашната позиция на България, която междувпрочем бе отстоявана и правителството на Борисов.

"Българската външна политика в последните 20 години не си направи никакво усилие да обясни на европейците какъв е генезисът на българо-македонския спор. Ако за Соломон Паси е безсмислено, че в Македония фалшифицират историята ни, унищожават паметниците ни, и учат децата на странни неща, изобщо не трябва да мълчим по този въпрос! Ето, едни хора се опитват да ни убедят, че не е важно да отстояваме нашия интерес – а ние имаме интерес от това да имаме евроориентирана страна, която спазва всички закони и се отнася с уважение към нас", заяви Каракачанов.

Според него Заев е бил наясно, че нищо няма да постигне с това посещение в София, а целта му е била да покаже пред другите страни в ЕС, че Северна Македония е конструктивната страна, а България – деструктивната.

"Те сега уж са отворените, уж добронамерените, искат диалог, а всъщност идват и нищо не предлагат. Българите няма да отстъпят, докато не си коригират политиката и докато не спрете с тази омраза към България", коментира Каракачанов.

Той критикува и служебния кабинет за начина, по който организира предсрочните избори и най-вече за големия брой секции, които ще бъдат разкрити в Турция – 121. Заяви, че ВМРО ще внесе жалба във ВАС. "Ако трябва - протести пред ЦИК и на границата, но това не може да продължава - с автобуси някой да ти решава съдбата", възмути се той.

"Един от проблемите на служебното правителство и на президента е, че допусна това безобразие да се откриват секции в Турция безвъзмездно (вероятно има предвид безразборно). Призовах президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта за Турция, но той не го направи и още същия ден обнародва указа“, обяви лидерът на ВМРО.

По негова информация българите в Турция ще гласуват на хартиени бюлетини, а не с машини.

"Задавам въпроса защо в Турция ще се гласува с хартиени бюлетини, като една баба в българско село ще гласува с машина. Защо не се пратят машини в Турция, нека там да гласуват машинно. Това честни избори ли ще бъдат? Според мен не", каза Каракачанов.