Обратно към пълната версия на статията »

Финансовият министър разпореди проверка и на АДФИ

Финансовият министър разпореди проверка и на АДФИ
A A+ A++ A

Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, съобщиха от финансовото министерство.

Един от сигналите е предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и нарушения със стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето й на асоциацията. 

Проверката е разпоредена във връзка с невъзможността финансовият министър да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев. Още от встъпването в длъжност на новия служебен министър на финансите Начев е излязъл в болнични. Болничният му лист е до 17 юни 2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация.

Едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, посочват от ведомството.