Обратно към пълната версия на статията »

Стефан Янев: Държавата е като източен язовир! Корупцията е била маскирана зад уж законови средства

Стефан Янев: Държавата е като източен язовир! Корупцията е била маскирана зад уж законови средства
A A+ A++ A

На правителство се дава толеранс от 100 дни, но служебен кабинет няма този комфорт. Така започна отчета на дейността на служебното правителство премиерът Стефан Янев на брифинг с участието на министрите Бойко Рашков, Пеканов, Петков, д-р Кацаров, Гълъб Донев, Асен Василев.

„Думата е хаос! Намираме нещо повече от хаос. Системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатацията, която намираме“, каза Янев.

Източените язовири, цитирани от министър Петков, са метафора на всичко.

За изминалите седмици служебното правителство направи няколко знакови промени – бяха сменени част от ръководителите на службите за сигурност, както и директорите на НАП и митниците. С постовете си се разделиха и всички областни управители. А в повечето министерства започнаха проверки на дейността на предишната власт, част от които прераснаха в сигнали до прокуратурата.

Корупцията е маскирана зад уж законови средства. Но правителството има кураж. Няма да толерираме никой. Всеки отговаря за действията си“, продължи Янев.

По отношения на парламентарните избори – най-важното е ЦИК да осигури машини, осигуряване на тяхното обслужване и безпроблемно прочитане на изборния процес.

Премиерът похвали хода да се преговаря с британска компания за машините. Той е уверен, че 1500 машини ще бъдат доставени навреме.

Той беше уверен, че МВР шефът Рашков е подготвен за корпоративния вот и купуването на гласове.

„Полагаме основите на нов тип политическо поведение на прозрачност. Искаме да вдъхнем увереност на българина, че гласът му има значение. Посланието е – гласувайте“, роденият в Пловдивско премиер.

#Стефан Янев