Обратно към пълната версия на статията »

Нова измама дебне в нета! Пращат ни покана от ЧСИ по имейл

Нова измама дебне в нета! Пращат ни покана от ЧСИ по имейл
A A+ A++ A

Хакери използват имената на действащи частни съдебни изпълнители за нова онлайн измама. Читател сигнализира за съмнителен имейл, в които е получил покана за доброволно изпълнение.

В него се пише, че „срещу Вас е образувано изпълнително дело, по реда на ГПК, с оглед непогасени от Вас задължения“ към конкретна фирма. При все това учтиво ви се казва, че в документа, изпратен от „въпросното ЧСИ“, е описана важна информация, която непременно ви трябва, пише Трафикнюз.

Идеята е да отворите именно този поразителен файл, прикачен към имейла. Не е изключено част от личните ви данни да станат достъпни за измамниците или файлът да съдържа вирус, който да зарази устройството ви.

В предупредително изявление от Камарата на частните съдебни изпълнители в страната се посочва, че никога покани не се връчват по имейл. Във фишинг съобщението обаче това е оправдано с епидемичната обстановка. Вижте как изглежда имейлът, който НЕ бива да отваряте!

Камарата на частните съдебни изпълнители в България излезе с официално изявление по темата.

Ето какво написаха оттам:

"Внимание! Използват се имената на действащи ЧСИ за фишинг – атаки! През последните дни в Камарата на частните съдебни изпълнители се получиха множество сигнали от граждани за получени фалшиви имейли от името на частни съдебни изпълнители. Като податели са посочени действащи частни съдебни изпълнители, но това е злоупотреба с техните имена. Заглавието на фишинг - имейла е „Покана за доброволно изпълнение“.

В тази връзка, категорично и за пореден път предупреждаваме гражданите да не отварят такива имейли и прикачени към тях файлове, тъй като те са изключително опасни за потребителите. Частните съдебни изпълнители привеждат в сила съдебни актове и въз основа на съдебно решение се образува изпълнително производство. То започва с покана за доброволно изпълнение.

Съгласно разпоредбите на ГПК поканата се връчва чрез призовкар на място или се изпраща по пощата с обратна разписка и никога по имейл. Използването на електронна поща при изпълнителните дела е изключение, и то само при изрична уговорка с частния съдебен изпълнител. Съветваме гражданите при получаване на такива имейли да не отварят прикачените файлове, да проверят първо дали има частен съдебен изпълнител с такова име и веднага да се свържат по имейл или телефон с кантората му, за да получат необходимата информация.

Най-актуалните данни за действащите частни съдебни изпълнители на територията на Република България може да получите единствено на интернет-страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители на следния линк: https://www.bcpea.org/bg/register "

#ЧСИ #измама