Обратно към пълната версия на статията »

Костадин Ангелов и службите са знаели за чудовищните схеми с донори у нас, но не са си мръднали пръста

Костадин Ангелов и службите са знаели за чудовищните схеми с донори у нас, но не са си мръднали пръста
A A+ A++ A

От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало, пише „Капитал“.

Разкриването на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат предвид, че се развива нов тип международна организирана престъпност.

Установяват се извършените трансплантации на чужденци в България през последните години, комплектоват се всички налични документи на донорите и реципиентите. Тези документи се изпращат до съответните посолства за проверка на автентичността. Когато започват да пристигат отговорите, започва да става ясно, че има сериозен проблем.

В официално писмо от 28 октомври 2020 г. до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов агенция "Медицински надзор" пише: "Посолството на Сирийската арабска република ни информира, че не може да потвърди роднинска връзка между гражданите на Султанат Оман и Сирийската арабска република. Посолството на Индия ни уведомява, че апостилите на Акта за раждане и на свидетелството за брак са фалшификат."

Най-драстични обаче били примерите от Израел, където донорите били млади хора от Украйна и Молдова, а получателите - граждани на Израел, но с арабски имена. Техните документи за самоличност също се оказват фалшифицирани.

#Костадин Ангелов #донорство