Обратно към пълната версия на статията »

Брутални разкрития за страховития селски кмет Ценко Чоков! Крещял "умри, свиня, пребий го тоя, ще го ликвидирам"

Брутални разкрития за страховития селски кмет Ценко Чоков! Крещял "умри, свиня, пребий го тоя, ще го ликвидирам"
A A+ A++ A

„Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да пребиеш“ – думите са на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков към сина му Мартин, които той крещял, докато налага с брадва по главата и тялото младеж от селото. В мелето участвал и синът му, който също ритал и удрял момчето. Това става ясно от решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който се е произнесъл за наказанието на Чоков и сина му Мартин.

След като откарал сина си в болницата, бащата на пребитото момче се върнал в село Галиче и се срещнал с Чоков, който му казал: „Направо ще го ликвидирам, ще го смачкам тоя човек“.

Вследствие на зверския побой на момчето била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето временно опасно за живота – мозъчно сътресение с пълна загуба на съзнание.

В резултат на получените множество удари, нанесени от подсъдимите с ръце, крака и с брадва по главата и тяло на частния обвинител, последният получил множество наранявания и синини по главата и тялото, лявото му око било увредено, трудно уринирал. Урината му била кървава, бъбреците го болели, получил трайни проблеми с ерекцията.

От фактическата страна на делото излизат и още множество случаи на побой и гавра с хора от селото от страна на Чоков. В един от тях бившият кмет научил, че синът му Мартин е бил бит. Свидетел на побоя над Мартин Чоков станал негов познат, който обаче не се намесил в свадата.

Поради това на другата сутрин Ценко Чоков влязъл в дома му и стаята, в която спял, издърпал го от леглото, вързал ръцете му зад гърба и го повел насила към автомобила си. Майката на момчето се опитала да се намеси и попитала Чоков: „Какво правиш с момчето ми?“, но той я избутал и вкарал насила сина й в колата си въпреки съпротивата му.

Последният се съпротивлявал като се дърпал и го питал какво прави и къде го води. Чоков откарал момчето в кметството, вкарал го насила в сградата и започнал да го удря с ръце по главата, в бъбреците, ритал го и го псувал. Казал му: „Майка ти да ти е*а, негодник, нещастник, сега ще ти взема здравето“. Подсъдимият Чоков вкарал момчето в кабинета си, след което го накарал да седне с лице към облегалката на един стол, вързал ръцете му отпред за облегалката с кабел и започнал да го удря с друг кабел по гърба.

Той бил облечен с тениска, която се разкъсала от ударите, от които той изпитвал силни болки. Не викал, тъй като не разчитал някой да му се притече на помощ. Пострадалият попитал Ценко Чоков защо го бие, а последният отговорил, че го бие, тъй като предната вечер не е помогнал на сина му Мартин, когато го биели в дискотеката.

След побоя Ценко Чоков предупредил момчето да си мълчи за всичко, което е станало „за да не гори като факел“. Казал му още, че му е пределно ясно, че не може да направи нищо и ако пусне жалба той и семейството му ще имат проблеми и „няма да видят бял ден“.

Синът на Ценко Чоков - Мартин -  пък развивал мащабна лихварска дейност в селото още докато бил непълнолетен. Той раздавал различни суми пари от 100 лв. до над 2000 лв. на местни граждани, като им определял лихви от порядъка на 20% или 30%.

В един от случаите, в който Мартин тръгнал да събира вноските по заемите, които е раздал, той се обърнал към един от длъжниците с думите: “Ей, мангал няма ли вече да ми даваш лихвата. Докога ще ви чакам“. След което получил исканата от него сума. Случаите, описани от съда са десетки.

В друг от случаите, на неустановена дата през месец януари 2013 г. местен жител на Галиче се разхождал из селото със свои приятели. Пред тях спрял бял на цвят автомобил марка „Тойота“, от който слезли подсъдимите Мартин Чоков, Димитър Каменов и Иван Йорданов Тодораков.

Тримата започнали да го удрят с юмруци, той паднал на земята, като подсъдимите започнали да го ритат с крака, след което го напъхали насила в багажника на колата, качили се в нея и потеглили. След няколко метра багажникът на колата се отворил, тримата подсъдими слезли от автомобила, извадили човека от багажника, качили го в купето, на задната седалка и потеглили.

Отправили се към полето между село Бърдарски Геран и село Галиче. Там тримата подсъдими извадили пострадалия от колата и започнали да го бият, като го ритали с крака, удряли с ръце и крещели „сега ще умреш“.

Подсъдимият Иван Йорданов Тодораков казал, че знае в Кнежа дълбок геран, където можело да го хвърлят и никой нямало да го открие. След като спрели да го бият, Мартин Чоков свалил насила анцуга и гащите на жертвата си, накарали го да легне на земята по корем, подсъдимият Каменов седнал на гърба му, а Мартин Чоков на краката му, като последният напъхал в ануса му стъклена бутилка.

Присъдата на Чоков на първа инстанция бе четири години и половина затвор, като около година и половина ще му бъдат приспаднати, заради прекараното време в ареста. Той беше задържан през май 2016 г.

СНС го признава за виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Мартин Чоков, син на бившия кмет на Галиче, получи наказание 4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лева. Съдът го призна за виновен по обвиненията - закани за убийство, лихварство и побой.

Сега АСНС приема, че СНС правилно е осъдил двамата Чокови, но е увеличил наказанието на Ценко Чоков на 5 години затвор, а на сина му – на 7 години.

Ценко Чоков трябва да заплати и разноски в размер на 1 250 лева, а Мартин – на стойност 243,22 лева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Върховния касационен съд (ВКС).

#Ценко Чоков