Обратно към пълната версия на статията »

Германия започва да ваксинира деца между 12 и 18 години

Германия започва да ваксинира деца между 12 и 18 години
A A+ A++ A

Германското правителство реши, че от 7 юни започва ваксинацията срещу Covid-19 на деца и младежи между 12 и 18 години. Имунизациите ще са доброволни. 

Решението на правителството бе взето въпреки въздържанието по тази тема на основния германски орган, който се занимава с ваксинациите. Постоянната комисия по ваксинирането заяви, че засега няма да препоръчва ваксинирането на деца, тъй като данните за влиянието на ваксините върху тази група са все още недостатъчни. 

Очаква се Европейската агенция по лекарствата ЕМА да даде одобрението си за използването на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" за деца и младежи между 12 и 18 години. 

Според данните от изследваните групи хората в тази възрастова група почти не изпитват странични неразположения от ваксините, а защитата от Covid-19 е също толкова висока, колкото и при възрастните. 

Целта на правителството е до края на лятото всички деца да са получили предложение за ваксинация. Решението дали ще се възползват от него обаче ще се взима от родителите. Присъствието в училище няма да зависи от ваксинационния статус.

#Германия #ваксини