Обратно към пълната версия на статията »

Ученици и учители ще почиват безплатно на морето това лято (ВИДЕО)

Ученици и учители  ще почиват безплатно на морето това лято (ВИДЕО)
A A+ A++ A

"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 000 ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес". Това заяви на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков.

„От страна на училищата всичко е доброволно. Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца. Пуснали сме запитване вече до РИО-тата за предварителна нагласа към тази мярка. След това ще се даде възможност за кандидатстване. Средствата ще се отпускат на училищата, които ще сключват договори с туроператорите", допълни той.

По думите му се очаква към средата на юли да бъдат сключени първите договори. „Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, обясни Николай Денков.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но ще се подпомагане и туристическият сектор”, каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

„От страна на бизнес единиците в туристическия сектор ще бъдат подготвени пакети и децата ще могат както да бъдат придвижвани и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето и тяхното изхранване. Ще има и много интересни програми за децата. Те ще бъдат свързани с арт дейности, обучение по народни танци, посещение на музеи и други. Това ще има и стратегически ефект върху развитието им”, посочи още тя.

Тя беше категорична, че от програмата ще имат полза всички съставни части на сектора.

„Отправили сме покана към концесионерите на плажовете за намаляване на цените на плажните принадлежности. Беше взето решения на Министерския съвет, с което в 10-дневен срок те ще имат възможност да ни уведомят с колко ще могат да намалят цените им", каза служебният министър на туризма.

„Работим активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса", заяви служебният министър на финансите Асен Василев. „Още преди да влезем ние като правителство е започнато да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", каза още той.

„До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и COVID-мерките. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката „60 на 40” през май", посочи Василев.

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от разнообразни места, за да се покриват нуждите на бизнеса, здравеопазването и подпомагането на пенсионерите”, допълни служебният министър на финансите.

„Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

„Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата", заяви още министър Василев. 

#учители #ученици