Обратно към пълната версия на статията »

1 г. от убийството на Ангел от хората на Цар Киро в Катуница

1 г. от убийството на Ангел от хората на Цар Киро в Катуница
Мемориал за двете млади момчета, които загубиха живота си при началото на размириците в Катуница през 2011 г. Снимка: Дарик Нюз
A A+ A++ A

С рокфест в пловдивското село Катуница в събота отбелязват една година от размириците в селото, при които загинаха двама младежи.

Кметът на селото Красимир Юруков уточни, че фестивалът е част от двудневна програма, която се организира по повод на годишнината и е под наслов "Катуница няма да забрави!", предаде БТА.

Фестивалът ще е на стадиона в селото и ще започне с едноминутно мълчание в памет на Ангел Петров и неговия приятел Павел, който почина от здравословни проблеми при последвалите сблъсъци.

Ще участват четири групи от млади музиканти, изпълняващи рок- и попмузика, уточни Юруков.

Преди концерта на входа на стадиона ще бъде осветена и открита паметна плоча с ликовете на загиналите Ангел и Павел.

В неделя от 12.30 часа ще бъде отслужена панихида, а от два часа по-късно ще започна възпоменателен футболен мач между ветерани и настоящия отбор на селото. Между полувремената на мача седем деца ще демонстрират карате, а от 19.00 часа от центъра на селото до лобното място на Ангел ще има възпоменателно шествие. Шествие ще има и на 24 септември в памет на Павел, добави кметът на селото.

Идеята на организаторите е да се покаже, че жителите на селото никога няма да забравят събитията от септември 2011 година и няма да позволят подобни трагедии да се случват в бъдеще, обясни Красимир Юруков.

На 23 септември 2011 г. в с. Катуница бус, в който имаше близки на живеещия тогава в селото Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, прегази 19-годишния Ангел Петров.

Приятелят му Павел пък почина ден по-късно в болницата, след като се включи в масови протести в селото, които последваха инцидента. Конфликтът в Катуница ескалира и доведе до протести и етническо напрежение в цялата страна. За смъртта на Ангел Петров на 18 години затвор беше осъден шофьорът на буса Йосиф Йосифов. Самият Рашков пък беше осъден на 3 години и половина затвор за това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница се е заканил с убийство на жители на Катуница.

#Катуница #Цар Киро #убийство #Кирил Рашков #Ангел Петров #роми #етническо напрежение