Обратно към пълната версия на статията »

На парламентарния вот ще можем да гласуваме и от шезлонга докато сме на почивка

На парламентарния вот ще можем да гласуваме и от шезлонга докато сме на почивка
A A+ A++ A

Дилемата дали да отидем на море или да откажем ваканцията заради парламентарните избори на 11 юли може и да отпадне.

Централната избирателна комисия ще изпрати писмо до служебния регионален министър Виолета Комитова, с което иска разяснение може ли българи, които в изборния ден ще са на почивка у нас, да си направят адресна регистрация в хотела, в който са отседнали, за да могат да упражнят правото си на глас. Това реши на днешното си заседание ЦИК.

Писмото се изпраща заради постъпилите в ЦИК много запитвания от български граждани, които в изборния ден ще са на почивка. Те искат да знаят как могат да упражнят правото си на глас в курорта, в който се намират. В писмото до Комитова ЦИК пита дали такива избиратели могат да се регистрират като посочат за настоящ адрес хотел, мотел или друго място за настаняване, в което се намират, по чл. 99 от Закона за гражданската регистрация.

В случай, че това е възможно, ЦИК иска да знае какви документи трябва да представят избирателите и дали заявлението за настоящ адрес може да бъде подадено до съответната община по електронен път, без да се изисква квалифициран електронен подпис.

Сред куриозите на предишните избори на 4 април беше искането да се отвори секция за гласуване в Занзбирар, защото островът се оказа предпочитана дестинация на много българи точно по това време.

 

#парламентарни избори #ЦИК