Обратно към пълната версия на статията »

Войната не стихва: Израел удари щаба на службата за вътрешна сигурност на "Хамас" в Газа

Войната не стихва: Израел удари щаба на службата за вътрешна сигурност на "Хамас" в Газа
A A+ A++ A

Седмица след началото на размяната на удари между Израел и Газа властите в ивицата обявиха неделния ден за най-смъртоносния с най-малко 42 убити палестинци, сред тях 16 жени и 10 деца.

Радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа, обяви прекратяване на обстрела на израелската столица Тел Авив за два часа от 22:00 в събота до 00:00 неделя местно време. Това съобщи палестинската радиостанция Donya Al Watan.

"В съответствие със заповедта на ръководителя на Генералния щаб Абу Халед Мохамед ал-Дейф, комендантският час в Тел Авив и околностите му се отменя за два часа - от 22:00 до 00:00", цитира радиостанцията говорител за движението Abu Obeida.

Израел удари щаба на службата за вътрешна сигурност на "Хамас" в Газа

Израелски изтребители са ударили главния оперативен щаб на службата за вътрешна сигурност на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от TACC.

"Бойците атакуваха главния оперативен щаб на силите за вътрешна сигурност на "Хамас" в региона Ер-Римал в северната част на Ивицата Газа. Оперативният щаб беше централната част на терористичната инфраструктура на "Хамас" и служи като база за сътрудниците на военното разузнаване", се каза в изявлението на пресслужбата на израелската армия.

Военните отбелязват, че "преди удара армията е предупредила жителите на сградата предварително и им е предоставила достатъчно време за евакуация от мястото". "Израелските отбранителни сили предприемат всички възможни предпазни мерки, за да избегнат причиняване на вреда на цивилното население по време на оперативната си дейност", заяви пресслужбата, цитирана от "Фокус".

Единствената лаборатория за COVID-19 в Газа вече не работи след въздушен удар

Единствената лаборатория за COVID-19 в ивицата Газа вече не е в състояние да прави тестове за коронавирус след израелски въздушен удар по клиниката, в която е разположена, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

Клиниката "Ал Римал", в центъра на град Газа, беше частично разрушена при израелски обстрел вчера. Пострадали са също сградата на здравното министерство и офисите на катарския Червен кръст.

Израелските бомбардировки "заплашват да подкопаят усилията на здравното министерство срещу епидемията от COVID-19", защото единствената лаборатория за тестове за коронавирус не може да функционира след бомбардировката на клиниката "Ал Римал", заяви в комюнике говорител на местното здравно министерство. Според министерството продължаващите въздушни удари не позволяват на екипите му да лекуват заразените пациенти и да провеждат ваксинационната кампания.

Преди военната ескалация между Хамас и Израел властите в Газа правеха средно по 1600 теста на ден, отбелязва агенцията. Според Световната здравна организация в ивицата Газа са регистрирани 103 хиляди случая на коронавирус. По официални данни над 903 души са починали от COVID-19.

От 10 май продължават взаимни ракетни атаки между палестински радикални групи в ивицата Газа и израелската армия.

Според последните данни най-малко 10 души са били убити от израелска страна и 146 от палестинска страна.

Американският президент Джо Байдън коментира събитията в разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя, за да обсъди насилието между Израел и Палестина. Това се случва, след като Съединените щати, съюзник на Израел, възразиха срещу среща, проведена в петък, както беше предложено първоначално.

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия".

Саудитска Арабия призова външните министри на най-големия орган на мюсюлманските държави в света да проведат среща в неделя. Събранието ще обсъди израелските актове на насилие срещу палестинци и използването на сила от израелската полиция срещу протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде домакин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС), "за да обсъдят израелската агресия на палестинската територия", особено актовете на насилие в близост до джамията Ал-Акса, съобщи органът в събота.

При удар срещу тунели, използвани от групировки като "Хамас" и "Палестински ислямски джихад", са се срутили и намиращи се над тях три жилищни сгради на оживена улица и израелската армия потвърди това. Бяха бомбардирани и домовете на основния отговарящ за логистиката в "Хамас" Яхия Синуар и брат му Мохамад, но е малко вероятно те да са убити.

Два дни след привляклото световното внимание унищожение на висока сграда с офиси на "Ал Джазира" и "Асошиейтед прес" премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че операцията ще продължи колкото е необходимо, а според армията изстреляните от "Хамас" ракети са над 3000 от началото на ескалацията. Израел се защити след рухването на сграда с аргумента, че там са се скрили бойци на движението. Отделно бяха нападнати девет резиденции на високопоставени командири.

Действително според източници на арабски медии още в началото на ескалацията командирите са получили директива да се скрият на необичайни места в жилищни райони. Газа обвинява Израел, че разрушава цивилни сгради, а контраобвинението към "Хамас" е, че ползва мирното население за жив щит.

Без сухопътна офанзива (засега)

Още в малките часове на тази сутрин се съобщава за най-малко 80 нанесени израелски въздушни удара след нов ракетен обстрел от контролиращата Газа радикална организация срещу Южен Израел - например срещу Ашкелон и Ашдод.

В Газа жертвите вече са 197, сред тях 58 деца и 6 жени според контролираното от "Хамас" здравно министерство. Израел, където убитите са 10, смята, че сред жертвите са десетки бойци.

Засега няма изгледи за начало на сухопътна офанзива на израелската армия в Газа, каквато имаше през 2014 г., в последната война. Кризата обаче остава най-острата за последните седем години. Повод за нея стана напрежение заради изселване на палестинци от квартал в окупирания Източен Ерусалим и строги мерки за свещения месец Рамазан. "Хамас" отговориха на безредиците с ракетен обстрел, а насилието преля и в смесените градове (с еврейско и арабско население).

"Хамас" печели от сблъсъка с Израел, особено в очите на палестинците

Независимо как ще приключи сегашният кръг сражения на Израел и "Хамас", базираната в Газа терористична група смята, че вече е успяла да постигне много, особено в това да трупа точки сред палестинската общественост.

Първо, "Хамас" успя да "отвлече" избухналите между палестинците и израелската полиция просети в началото на свещения месец Рамазан. набирането на точки с палестинската общественост. Протестите заради полицейските бариери пред Дамаската порта, планираното изселване на редица палестински семейства от къщите им в "Шейх Джарах" и посещенията на евреи в комплекса на джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм прераснаха в големи демонстрации в подкрепа на Хамас. Когато "Мохамед Дейф", командир на "Иззадин ал Касам", т. нар. "военно" крило на Хамас, отправи необичайна заплаха срещу Израел заради спора за "Шейх Джарах", много палестинци в Ерусалим започнаха да скандират лозунги, възхваляващи него и "Хамас".

Второ, решението на "Хамас" да изстреля ракети в Ерусалим щ ѝ даде възможност да се представи като заслужаваща доверие група за "съпротива", готова да направи всичко, за да подкрепи палестинците в Ерусалим и да спре Израел да изпълнява предполагаемата си схема за "юдеизиране" на града и "промяна на историческия и правен статут" на "Ал Акса".

Трето, "Хамас" сега се явява, поне в очите на много палестинци, като единствената палестинска фракция, която е готова да се изправи срещу Израел, за да "защити" третото най-свято място за исляма и да "осуети" израелските "конспирации" срещу палестинските жители на Ерусалим. Това става в момент, когато реакциите на Палестинската власт и на арабските и ислямските страни се свеждат до празните думи за джамията "Ал Акса" и палестинците в Ерусалим.

Четвърто, като насочваше протестите в Ерусалим, "Хамас" обърна внимание на некомпетентността на президента на Палестинската власт Махмуд Абас в справянето с кризата. Сега Абас е представен от "Хамас" и други палестинци като слаб лидер, който не е успял да спре израелската "агресия срещу джамията "Ал Акса" и в Ерусалим.

По-лошото е, че 85-годишният президент на Палестинската власт отново е осъден от "Хамас" и други палестинци заради продължаващата координация на сигурността между палестинските сили за сигурност и израелската армия на Западния бряг. По време на някои от протестите пред Дамаската порта, "Шейх Джарах" и комплекса на "Ал Акса", много палестинци скандираха лозунги, осъждащи Абас като американски "агент" и израелски "сътрудник".

Пето, последният цикъл на насилие позволи на "Хамас" да се върне в центъра на вниманието, докато посредници от Египет, Катар и ООН полагат усилия за постигане на ново прекратяване на огъня между терористичната група и Израел. Докато Абас и Палестинската власт заявяват, че работят с няколко международни участници за прекратяване на сраженията в ивицата Газа, лидерите на "Хамас" Халед Машаал и Исмаил Хания също се свързват със световни лидери в опит да постигнат ново примирие.

Дипломатическите усилия на "Хамас" се разглеждат като още един знак, че палестинците имат две отделни ръководства на Западния бряг и в ивицата Газа. Усилията се разглеждат и в контекста на стремежа на "Хамас" да придобие легитимност на международната сцена и да затегне хватката си върху ивицата Газа

Решението на Абас в края на април да отложи палестинските парламентарни и президентски избори, които трябваше да се проведат съответно на 22 май и 31 юли лиши "Хамас" от възможността да покаже своята власт чрез урната. Но събитията от последните няколко седмици позволиха на Хамас да покаже, че той остава основен играч на палестинската арена и е популярен сред палестинците

Хамас" планира да участва в парламентарните избори със списък на име "Ерусалим е нашата съдба". Надяваше се да превърне Ерусалим в основната тема на предизборната си кампания, като се представи като "защитник" на джамията "Ал Акса" и обещава да продължи борбата срещу Израел "до освобождението на Ерусалим". Сега "Хамас" се хвали, че е единствената палестинска група, която е изпълнила обещанието си да отвърне на Израел заради размириците в "Ерусалим". Съобщението, което Хамас изпраща на палестинците, е, че "Ерусалим е нашата съдба" не е просто поредният празен лозунг.

След като Абас обяви решението си да отложи изборите под предлог, че Израел отказа да позволи гласуването да се проведе в Ерусалим, "Хамас" призова палестинците да засилят "народната съпротива" срещу Израел, особено в източния Ерусалим и Западния бряг. "Хамас" се надяваше, че нова вълна от антиизраелско насилие ще смути Абас, ще подкопае Палестинската власт и ще ги въвлече в конфронтация с Израел. Но "Хамас" не стигна дотам, че да призове директно палестинците да въстанат срещу Абас, за да не бъде обвинен в разпалването на палестинска гражданска война.

Сега лидерите на "Хамас" потриват ръце, докато гледат как хиляди палестинци по улиците на Ерусалим скандират "Всички сме Мохамед Дейф", издигайки знамена на "Хамас" в джамията "Ал Акса" и осъждайки Абас като "предател".

Като обвини Израел във "възпрепятстване" на палестинските избори и категорично осъди израелската политика и мерки в Ерусалим, Абас допринесе значително за избухването на насилието в града, включително в комплекса на джамията "Ал Акса". Абас обаче не успя да предвиди, че съперниците му в "Хамас" ще се задействат, за да спечелят от нарастващото напрежение и да го превърнат трансформират в митинги в подкрепа на "Хамас" и протести срещу него и Палестинската власт

#Хамас #Газа #Израел #война