Обратно към пълната версия на статията »

Фондова борса в разцвет: тайни практики за успешни инвестиции

Фондова борса в разцвет: тайни практики за успешни инвестиции
pixabay.com
A A+ A++ A

Умението да използваме парите си днес, така че да печелим от тях утре и да облекчим живота си, започва от базова информация за възможни инвестиции за начинаещи и се затвърждава с времето и интереса към темата. Стабилното финансово бъдеще е мисия възможна, ако обмислим възможностите за инвестиции, като в същото време ограничим степента на риск.

Защо да инвестирате

Има най-различни причини, които мотивират хората да инвестират. Това могат да бъдат цели за увеличаване на разполагаемия доход, трупане на състояние в дългосрочен план, планиране на пенсионни доходи, плащане на обучение в чужбина, и т.н. Благодарение на инфлацията, доходите на населението намаляват тъй като стойността на валутите се понижава. Когато се инвестира се разкрива потенциална възможност да се увеличат доходите или казано иначе, инвестицията е вид защита от инфлация.

Но колко да се инвестира? Това зависи от финансовата цел, личните възможности спрямо текущите разходи и финансови задължения, както и способността за поемане на риск на всеки отделен индивид.

Какви са видовете инвестиции

Инвестициите на фондовата борса и класовете активи могат да бъдат най-различни, а пазарът – изключително динамичен. Според различната цикли на ценните книжа, финансовите инструменти и срока на операциите, финансовите пазари могат да бъдат първични или вторични. При първичните пазари ценните книжа срещат инвеститорите за първи път. При вторичните пазари ценните книжа се търгуват и сменят своите собственици.

Финансовите пазари са борсови и извънборсови. Борсовите финансови пазари, или така наречените фондови борси, са организирани пазарни центрове при които търговията следва строги правила. При извънборсовите пазари тази търговия става чрез електронна връзка между участниците в пазара.

Според финансовите инструменти, финансовите пазари се делят на дялови с акции, дългови с облигации и пазари на деривати. Инвестициите могат да бъдат в акции и борсови индекси, в ETF инвестиции, на пазара Форекс, в различни криптовалути като Биткойн, в злато и ценни метали, в ценни книжа и др.

Защо фондовата борса е в разцвет?

Фондовите борси по целия свят се радват на истински разцвет след избухването на пандемията от Covid-19. Появиха се инвестиции на дребно, чрез различни платформи като Zerodha в Индия, например. Обяснението се крие във факта, че затворени вкъщи много хора търсят алтернативен доход. Тък също има риск, тъй като увеличеното търсене на инвестиционни платформи повишава цените на акциите и може да предизвика балон. Разумните инвеститори обаче се насочват към дълготрайни инвестиции, които макар не най-примамливи днес, ще донесат стабилна печалба за дълъг период от време.

Тайни практики за успешни инвестиции

Според създателят на платформата Zerodha, тайните практики за успешни инвестиции на инвеститорите са:

· поддържане на постоянен баланс на активите в портфолиото

· внимание към времето на пазарите и избягване на зависимост от дълга за закупуване на активи

· определяне на лимит на загубите, които са склонни да понесат

Друг гуру в света на инвестициите е милиардерът Уорън Бъфет, известен с отличните си инвестиции и огромните печалби на фондовия пазар. В края на април на годишната среща на акционерите на компанията си Berkshire Hathaway, Бъфет посъветва новите инвеститори да внимават с бързите сделки и лесните печалби. Като първа стъпка, той им показа списък с двадесетте компании с най-голям пазарен капитал към март 2021, а след това и списък с десетте топ компании. Като втора стъпка, Бъфет показа подобни списъци от 1989 година, в които има шест американски компании, които не намират място в актуалните списъци от настоящата 2021 година. Това е реалистично напомняне за динамичността на пазара и аргумент в полза на притежаването на акции от различни компании във взаимни фондове с по-малко такси, за по-дълъг период от време.

В заключение

Темата за инвестициите в България става все по-актуална поради две основни причини - ниските лихви по кредитите на банките и по-високата от тях инфлация. Първата стъпка на новите инвеститори следва да е направата на инвестиционна стратегия, върху която да се изгради инвестиционна портфолио. Финансовото образование е от изключителна важност за успешните инвестиции на фондовата борса в бъдеще и затова основите му трябва да бъдат сложени час по-скоро.