Обратно към пълната версия на статията »

Политологът Христо Панчугов: Радев държи баланс между лицата от БСП и технократите

Политологът Христо Панчугов:  Радев държи баланс между лицата от БСП и технократите
A A+ A++ A

"Ще видим в някаква форма ревизия на начина, по който са управлявали конкретни институции през изминалите мандати. Приоритет ще е и Планът за възстановяване и комуникацията с Европейската комисия по него". Тази прогноза за дневния ред пред служебното правителство направи пред БНР политологът Христо Панчугов.

Той заяви, че не е изненадан от състава на кабинета, назначен от президента Румен Радев.

"Президентът се опитва да държи крехък баланс между лица, свързани с БСП, и технократско начало, което има за цел да покаже, че има желание за политическа промяна и за връщане на институционалността в управлението на България. Дори да има изненада в лицата от кабинета, няма изненада в принципа", коментира той.

Панчугов определи 45-ия парламент като заложник на "дилемата на затворника":

"Партиите инвестираха в частния си интерес, в предложения, които да ги позиционират по-добре за предстоящите парламентарни избори".

Според Панчугов промените в Изборния кодекс са били прибързани и не решават големите въпроси, които стоят в основите на българския избирателен процес. 

Въпросите, които повдигна комисията за ревизия на управлението в последните 10 години, ще наложат създаването на такава комисия и в следващия парламент, независимо от състава му, прогнозира политологът и добави:

"Разследването по разкритията, които бяха направени при изслушванията на бизнесмени в комисията) трябва да бъде доведено до край и българското общество трябва да получи затваряне на тази тема, а парламентът е единственото място за водене на този разговор".

Очакванията на Панчугов за предсрочните избори са за "положителен разказ":

"Избирателите ще накажат политиците само ако те не отговорят на техните очаквания. Предсрочните избори са катализатор на необходимостта политическите лидери да променят себе си и комуникацията с обществото. Трябва да видим позитивен разказ, но ако това не се случи, избирателите отново ще създадат ситуация, която е непреодолима и участниците в следващото НС ще трябва да направят нещо, което не искат - или нови избори, или да непопулярна коалиция, чиято цена ще се окаже твърде висока за плащане от различни политически формации".