Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: 19 млн. на ден струва шоуто в парламента. А представете си ги в асфалт!

Борисов: 19 млн. на ден струва шоуто в парламента. А представете си ги в асфалт!
A A+ A++ A

"19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. (...)  По 19 милиона на ден! А представете си това в земеделска продукция, в асфалт, в образование, в здравеопазването, за докторите и медицинските работници. Представете си ги!" - възкликна премиерът в оставка Бойко Борисов в новопоявило се видео в официалния му профил във Фейсбук.

16-минутното клипче целеше Борисов да обобщи за какво са се споразумели европейските лидери на срещата на върха в Порто. Докато четеше напечатаните листове, той няколко пъти подчерта колко му бил благодарен един или друг държавник. Завърши с коментар за случващото се в България, като не спести критиките си към президента и 45-ото Народно събрание.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. (...) Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може... предполагам, че не се гордее с това и разбра какво направи. Ако не е разбрал, още по-лошо" - казва Борисов след първите 11 минути от видеото. След това напомня, че вотът от 4 април е струвал 150 млн. лева и пресмята: "за 8 работни дни - осем, понеже си провалиха едното заседание поради липса на кворум - излиза..., че работата на тези хора... струва по 18 750 милиона на ден. По 19 милиона на ден струва това шоу в парламента! Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме."

Тук министър-председателят не крие раздразнението си, че предстои нов вот, "щот' ся наново ще похарчиме още 100 милиона и само след един, два месеца - още толкова за президентските избори. (...) Когато Европа и светът броят центовете и се чудят как социално слабите, отхвърлените, закъсалите по време на COVID-19 да бъдат компенсирани, ние стотици милиони харчиме за шоу, нищо друго!"

Борисов обеща, че ГЕРБ "ще се постараем отново да сме първи" на предсрочните парламентарни избори на 11 юли и "благодари" на 45-ото НС, че свършило две неща: промените в Изборния кодекс и "за Air Policing-а, за да можем да си пазиме небето заедно с колегите от Румъния. Те ратифицираха предложението на Министерски съвет".

"Две неща за месец и половина! Чудесна работа свършихте, благодаря им!

Виждам, че продължават. Няма парламент, но те продължават, щот' може би си мислят някои от тях, че може да станат пак депутати. Глас народен, глас Божи. Видяха ги и едните, и другите, и тях, и нас, но това шоу струва много пари. По 19 милиона на ден. А представете си това в земеделска продукция, в асфалт, в образование, в здравеопазването, за докторите и медицинските работници. Представете си ги!" - каза Борисов на финала.

Споразумението за социалния ангажимент

А какво отчете Борисов от европейската среща? Вчера европейските лидери постигнаха съгласие и подписаха Споразумение за социалния ангажиментот Порто, заяви той.

Споразумението има няколко основни точки:

  1. До 2030 г. 78% от населението на ЕС от 20 до 64 г. да бъде заето;
  2. 60% от всички пълнолетни граждани да участват в поне по едно обучение за дигитални умения годишно;
  3. Броят на хората в риск от бедност и социално изключване да бъде намалянен с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Борисов не пропусна да се похвали, че правителството на ГЕРБ е успяло да въведе онлайн обучението за всички ученици в рамките на седмица и благодари на министъра на образованието.

Зеленият сертификат

Премиерът в оставка коментира и въвеждането на здравен сертификат, който според премиера в оставка ще бъде въведен първо в България. Той даде и препоръка към служебния кабинет да следи сроковете, "които са много важни".