Обратно към пълната версия на статията »

Слави проговори, но не даде отговори за възможни коалиции и участието му в изборите

Слави проговори, но не даде отговори за възможни коалиции и участието му в изборите
A A+ A++ A

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов даде първото си интервю от лятото на 2020 г. насам. С 30-минутния разговор в ефира на "Хоризонт" той прекрати мълчанието. Отговори на въпросите за възможните коалиции, участието му в следващите избори и ще издигне ли кандидат за президент партия "Има такъв народ" обаче нямаше.

Краят на мълчанието?

"Няма тайнственост", заяви Трифонов по отношение на мълчаливата кампания на "Има такъв народ" и я определи като "съвсем логично поведение, когато медиите са такива". Той допълни, че "човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже", както и че има нов начин на изразяване - интернет, където човек може да се изразява свободно.

"Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено", каза още той.

Слави - премиер?

 

"Когато - тогава", така отговори лидерът на "Има такъв народ" на въпрос дали ще стане премиер, ако партията му спечели предсрочните избори. Той заяви още, че ИТН е влязла в политиката заради референдума и, по-конкретно, неизпълнените искания на българските граждани. 

Бъдещият парламент

Той отговори уклончиво на въпрос с кои партии е възможно коалиране в новото Народно събрание: "Тогава ще стане ясно, след 11 юли. Суверенът решава".

Интервюто за "Политически НЕкоректно" се превърна в трибуната, от която, макар и след изборите и след края на краткия живот на 45-тото НС, бяха представени политиките и ориентацията на "Има такъв народ".

Лидерът ѝ определи партията като "практична в интересите на суверена" и допълни, че понятията "ляво", "дясно" и "център" са овехтели. В отговор на въпроси на водещия Петър Волгин, Трифонов се обяви "за" плоския данък и "против" Истанбулската конвенция. Относно постоянния въпрос: НАТО и ЕС или Русия, Трифонов заяви, че членството ни в двата съюза е правилно решение, на което трябва да бъдем "лоялни, последователни и принципни".

Според него БСП е "най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам".

За мажоритарния вот той обясни, че е трудно и рано за въвеждането му. Трифонов обаче беше категоричен: "Аз продължавам".

"Историята го показва. Умен човек събира около себе си силни и кадърни хора, а не такива, които го слушат и правят каквото той казва. Така винаги ще стигне до крах. Имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Не взимам самостоятелни решения, търся съвети, мнения", добави лидерът на "Има такъв народ".

По думите на Трифонов в парламента трябва да има хора, които да представляват цвета на нацията. "Да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Не може в Народното събрание един депутат да нарича зам.-председателя "гном", заяви още той, като цитира думите на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов към ген. Атанас Атанасов: "Ей, гном, не се ядосвай, че пак ще получиш инсулт".

Президентските избори

"На мен са ми малко далече. Като дойде, ще се случи, каквото ще се случи." Така отговори Трифонов на въпрос дали "Има такъв народ" ще издигне кандидат за президентските избори.