Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция

6 май 2021, четвъртък / 18:00;
Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция

Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция

Спорът в Комисията по ревизия в НС след изслушването на сигнал на бизнесмена зърнопроизводител Светослав Илчовски, който твърди, че е бил жертва на натиск от хора, свързани с управляващите, продължи и днес. На брифинг в централата на ГЕРБ тази сутрин, Борисов коментира: "Не го познавам. Не го познавам, не искам и да знам какви са му твърденията. Аз се занимавам с политика и коментирам политическите тези. Това са подгрети "манджи стари".

Познава ли Борисов Илчовски?

Светослав Илчовски е едър земеделски производител. Името му се появява в публичното пространство през 2012 г. Тогава Илчовски подава сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ. Аврамов е арестуван и изключен от партията, а по-късно става депутат от ДПС.

По сигнала на Илчовски специализираната прокуратура започна разследване за търговия с влияние. Според държавното обвинение през юли 2012 г. Аврамов, в съучастие с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е поискал 220 000 лв. от бизнесмена Светослав Илчовски, от които е получил 100 000 лв., а отделно е поискал правото да ползва земеделска земя в Монтанско. Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни влияние върху директорката на Областна дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

"От доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и ГДБОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите. Още двама служители на БОП вчера, които също искаха пари, бяха засечени и арестувани", коментира на 18 юли 2012 Борисов по повод разкритията, че депутатът Аврамов е изнудвал Илчовски.

Бизнесът на Илчовски

В началото на 2021 г. Илчовски обяви, че продава бизнеса си в България. “Изнасяме бизнеса си от България, вече не се чувстваме добре тук. Това е единствената причина”, казва Илчовски пред специализирания сайт Агри.

Илчовски казва, че е обявил за продажба стопанството си от 100 000 дка, заедно със зърнобаза за 200 000 тона.“За тази година [2020] декларирахме 15 млн. лв. печалба от това стопанство”, допълва Илчовски пред Агри.

Последните публикувани финансови отчети за фирмите на Илчовски ЕТ ”Светослав Илчовски” и “Алтимир-БС” в Търговския регистър са за 2017 г., показа справка на Свободна Европа. Отчетените приходи за годината са близо 70 млн. лв.

Какво каза пред депутатите?

В сряда Светослав Илчовски каза в парламентарната комисия за ревизия, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, когото той наричаше "Иван Пилето", който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата е била за това да продава зърно под пазарните цени.

В писмения сигнал на Илчовски, който беше публикуван в профила във Фейсбук на депутата от “Демократична България” Владислав Панев, е описано, че “през 2019 г. [данните на името са заличени], собственик на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития началник на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има нужда от фиктивен оборот от управляваното от него дружество. Целта му беше да излезе за публично предлагане на Българска стокова борса (вероятно се има предвид Българска фондова борса - б.а.). Впоследствие разбрах, че целта му е да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите.”

Илчовски каза още пред депутатите, че е имал и три неформални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани сцени на издевателства над други бизнесмени с цел сплашване. Пред комисията той спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Пред депутатите от комисията той разкри, че златните кюлчета, които станаха известни след публикувани снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция, са били подкуп от същия бизнесмен, който го е изнудвал.

Илчовски заяви също, че е получавал обаждания от министър Петя Аврамова, която му е наредила да спре да изкупува земя. По-късно срещу Илчовски е било повдигнато обвинение за убийство.

Изслушването на Илчовски беше прекъснато от депутати от ГЕРБ, които влязоха в залата. Петя Аврамова каза, че не го познава. Същото заяви ден по-късно и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Какво следва?

“В петък ще продължим с изслушването на бизнесмена Илчовски, което беше прекъснато по време на предишното заседание на комисията”, каза за Свободна Европа председателят на временната комисия за ревизия на действията на правителството на ГЕРБ Мая Манолова.

“Ще сезираме прокуратурата по повод данните, изнесени от Светослав Илчовски, защото това е част от нашата работа”, каза за Свободна Европа депутатът от “Демократична България” Калоян Янков.

Показанията на Илчовски присъстват в информационните емисии на трите национални телевизии в контекста на провеждането на поредно заседание на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ.

До този момент няма съобщение от прокуратурата дали ще се самосезира по повод изнесените твърдения.

Автор: Генка Шикерова

Източник: Свободна Европа