Светослав Малинов: Ще има воля за правителство след идните избори

6 май 2021, четвъртък / 11:11;
Светослав Малинов: Ще има воля за правителство след идните избори

"Убеден съм, че независимо от резултатите след повторните избори ще има воля за правителство. Дори резултатите да са сходни, дори на теория да са същите. Просто вече партиите ще имат друг мандат от избирателите." Това каза в интервю за БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" във Философския факултет на СУ  "Св. Климент Охридски" и бивш евродепутат от групата на ЕНП.

Сега избирателите на всички партии, дори най-непримиримите и най-нетолерантните ще видят, че трети избори са съвършено безсмислени, заяви Малинов в предаването "Преди всички".

Фактите ще бъдат изцяло на страната на воля за формиране на правителство, категоричен е той.

"Още когато се видя структурата на този парламент, стана ясно, че трябва някоя от партиите да направи много тежък компромис, за да се получи правителство. Нито една от партиите не може да направи този компромис веднага, от първия път, но от втория всички ще бъдат наясно със залозите."

В голяма степен мрачните прокоби и тежките заклинания, които бяха изказани за сегашните избори важат по-скоро за вторите бързи предсрочни избори, смята Светослав Малинов. "Сега все още сме в рамките на една очаквана и нормална ситуация, независимо че никой не я искаше."

Според доц. Малинов обединение на патриотичния вот, както и обединение на партии, останали под изборната бариера, са неизбежни, защото "това е много рядък шанс за партии, които се провалиха на предишните избори, да имат възможност за поправителна сесия само след три месеца".