Парламентарният ден завърши с викове "Оставка" за Ива Митева (ВИДЕО)

5 май 2021, сряда / 18:30;
Парламентарният ден завърши с викове "Оставка" за Ива Митева (ВИДЕО)

Скандал възникна в Народното събрание, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи законопроекта, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене. "Уважаема госпожо, председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание.

Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви още Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС възрази срещу това предложение. "Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви още Тома Биков.

Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева посочи, че такива заявки не са били заявени по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Впоследствие парламентът излезе в 15-минутна почивка по предложение на депутата от ИТН Ивайло Вълчев.

След това председателят на парламента Ива Митева остана категорична, че няма да го подложи на гласуване, а депутатите от БСП започнаха да викат "оставка".

Явор Божанков от БСП коментира, че Конституцията позволява да се гласува един закон в две четения в едно заседание, но Ива Митева коментира, че мнозинството иска да се запази правилникът изцяло.

Митева реши да закрие заседанието, тъй като няма ред в залата и се обърна към БСП с думите, че се подиграват с българския парламент.