Обратно към пълната версия на статията »

Изнервящо мудният Марк Селби надхитри всички и спечели световното по снукър в Крусибъл

Изнервящо мудният Марк Селби надхитри всички и спечели световното по снукър в Крусибъл
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Веселяка от Лестър - Марк Селби изкова в свойски стил четвърта световна титла по снукър в Крусибъл. Той подчини с 18:15 фрейма Шон Мърфи на финала, който по традиция се провежда в шефийлдския театър. 

Само шест са играчите в историята успявали да спечелят световната титла повече от веднъж. За пореден път загубилият Мърфи показа класа в поведението си и направи впечатляваща реч след мача, въпреки видимото си раздразнение от мудната игра на своя опонент.

Срещата, а и като цяло турнирът, ще се запомни с много изнервящата, бавна игра на шампиона Селби. Той си навлече гнева на колеги, които дори не си спестиха критики към него в иначе аристократичния и много джентълменски спорт. Веселяка на няколко пъти получи предупреждения от съдиите за бавене на играта - това се случи в полуфинала срещу Бингам - нещо рядко срещано в снукъра.

Селби демонстрира железни нерви край зеленото сукно вероятно и нарочно, за да изнерви съперниците. Той губеше във финала само след първата сесия - с 3:5 от Мърфи. После взе контрола в свои ръце. След втората сесия от фреймове водеше с 10:7, после с 14:11, а докрая удържа аванса си за крайното 18:15.

Шампионатът ще се запомни и с това, че достави удоволствие с рекорден брой сенчъри брейкове - над 100. 

Големите фаворити Рони, Тръмп и Робъртсън рано бяха изритани от турнира и не оправдха очакванията. Имаше наистина запомнящи се моменти - като бурните радости на Мърфи и Бингам по време на партиите, използването от младия Кайрън Уилсън по нестандартен начин на "хикса", както и присъствието на публика на закрито - нещо, което допринесе за силните и неподправени емоции в Крусибъл.

#снукър #Марк Селби #Шон Мърфи