Обратно към пълната версия на статията »

Френско-българската търговска камара отбеляза седмата си годишнина

Френско-българската търговска камара отбеляза седмата си годишнина
Посланикът на Франция в България Филип Отие (вляво) и председателят на ФБТК Стефан Дюлае (в средата) по време на честването на седемгодишнината на Камарата. Снимка: ФБТК
A A+ A++ A

Френско-българската търговска камара (ФБТК) отпразнува седмата годишнина от създаването си на специално събитие на 13 септември 2012 г. в Гранд Хотел София, съобщиха от Камарата.

Честването се проведе в присъствието на посланика на Република Франция в България Н.Пр. Филип Отие и традиционно събра водещи личности, представители на френския и български бизнес и на институциите.

Събитието бе уважено и от Българската търговско-промишлена палата, Германо-българската индустриално-търговска камара и Италианската търговска камара в България, както и от Българска народна банка.

Председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае приветства гостите и изрази задоволството си от развитието на френския бизнес в България.

От началото на годината над 20 нови членове са се присъединили към камарата, сред които Ernst and Young, Coface, Gunyfal, Egis (инфраструктурни проекти в областта на водата), както и хотелите Accor чрез марката Novotel. Друго важно развитие за френския бизнес e официалното преминаване на Emporiki Bank във френската група Credit Agricole.

Стефан Дюлае наблегна и на засилването на сътрудничеството на ФБТК с правителството и местната администрация. Съвместно с Българската агенция за инвестиции ФБТК участва в бизнес форум, организиран в рамките на Международния панаир за селскостопански хранителни продукти в Париж на 22 октомври.

Посланикът на Франция в България, Филип Отие, подчерта, че френските власти обръщат изключително внимание на възстановяването на равновесието по отношение на търговския баланс, и следователно на засилването на икономическото присъствие на Франция в чужбина, както и на икономическата й дипломация.

Той изрази задоволство от осъществените от френски предприятия многобройни инвестиции в България през изминалата година. Г-н Отие приветства също така и факта, че компаниите все по-често прибягват до услугите на международните доброволци.

За авторитета, който ФБТК успя да си извоюва през годините, свидетелстват многото поздравителни адреси, получени от държавните институции: Президентство, Министерство на физическото възпитание и спорта, Столична община.

„Впечатляващ е фактът, че Френско-българската търговска камара обединява вече над 140 значими компании, известни с високите си стандарти и доказани успехи. Възходящото активно сътрудничество подчертава важността на икономиката и търговията в отношенията между нашите две държави. Вярвам, че изградените контакти и приятелства, които дължим на дейността на Камарата, ще допринесат за допълнителното засилване на стокообмена и на инвестициите", написа в поздравителния си адрес президентът Росен Плевнелиев.

Гостите на събитието имаха удоволствието да чуят и изпълненията на певицата Вера Шандел, подготвила френски репертоар специално за празника на ФБТК.

Френско-българската търговска камара е създадена в края на 2004 г. и е член на Съюза на френските търговски и индустриални камари в чужбина. Тя e съставена от 150 члена, между които най-големите френски и франкофонски фирми в България, а също така и български фирми, които особено активно работят във Франция, и представлява над 20 000 служители в България.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Филип Отие #Франция #посланик на Франция