Обратно към пълната версия на статията »

Великден 2021: Благодатният огън ще дойде у нас

Великден 2021: Благодатният огън ще дойде у нас
A A+ A++ A

Тази година се очаква Благодатният огън да бъде донесен от Йерусалим в България. 

Заради пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти хората, които посещават страната да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването, делегацията на Светия Синод ще бъде в ограничен състав. Тя ще включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов и още едни духовник, съобщи БГНЕС.

Миналата година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. Но миналата година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен бе сериозно ограничен.

През 2019 г. българската делегация донесе Благодатния огън не само за православните християни у нас, но и за Македонската православна църква.

 

#Йерусалим