Обратно към пълната версия на статията »

Путин кани Зеленски на преговори в Москва

Путин кани Зеленски на преговори в Москва
Кремъл
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин прие предложението на украинския си колега Володимир Зеленски за лична среща, предаде БНР.

"Ако украинският президент иска да обсъдим двустранните отношения, готови сме да го приемем в Москва по всяко време", заяви Путин.

Той добави, че ако Зеленски иска да обсъди ситуацията в Донбас, първо трябва да се обърне към лидерите на Донецката и Луганската народна република.

Руският президент заяви това по време на разговори в Кремъл с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин обяви готовността си да обсъжда двустранните отношения със Зеленски в Москва по всяко удобно време.

Според руския държавен глава, ако Зеленски иска да започне да възстановява отношенията си с Руската федерация, Москва ще приветства това:

„За да реши проблема с Донбас, украинското ръководство трябва да общува с ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република), а чак след това с Русия“, каза обаче Путин в отговор на скорошната покана, отправена му от Зеленски, двамата да се срещнат в конфликтната зона.

Руският президентът добави, че предложенията за преместване на контактната група по Донбас от Минск са подобни на опит за избягване на реално решение на проблемите.

Донецката народна република е самопровъзгласила се държава в Донецка област, Украйна.

Луганската народна република също e непризната държава, самопровъзгласила се през април 2014 година на територията на Луганска област в Източна Украйна.

#Владимир Путин #Владимир Зеленски #Русия #Украйна #двустранни отношения #Москва #Александър Лукашенко