Обратно към пълната версия на статията »

ВИДЕО Радев връчи мандата на кандидат-премиера Митов, който обяви, че е взел участие в избора на министри

ВИДЕО Радев връчи мандата на кандидат-премиера Митов, който обяви, че е взел участие в избора на министри
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 45-то Народно събрание Даниел Митов пристигна лично в сградата на президентството за връчването на мандата. Заедно с него дойдоха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„В изпълнение на чл-. 99 ал 1 от Конституцията ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза“, обърна се президентът Румен Радев  към Даниел Митов и връчи папката.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви по-рано имената на министрите, номинирани за постове в кабинета.

По закон, ако първата политическа сила те не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата политическа сила – „Има такъв народ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа сила по преценка на държавния глава.

Държавата има нужда от стабилно правителство. Ще търсим подкрепа от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Ще започнем с „Демократична България“. Ще ги поканим най-официално на консултации, от тях зависи дали ще се отзоват. Ще водим разговори и с „Има такъв народ“. Това заяви пред журналисти номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, след като взе от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.

„Днес обявихме персоналният състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит, от една страна, и от друга – обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от стъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване“, обясни  Даниел Митов.

Той изрази надежда, че в българския парламент може да се възстанови „нормалното, държавническо говорене“. „Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина и в момента сме в период, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо“, допълни Даниел Митов.

По думите му ГЕРБ-СДС не са водили неофициални разговори. „Ще ги водим официални, от БСП и ДПС няма да търсим подкрепа. Колкото е необходимо ще държим мандата, няма да бавим излишно процедурата. Ще направим всичко възможно  да влезем в срокове“, категоричен беше кандидатът за премиер.

На въпрос дали има вариант за връщане на мандата, той отговори, че всички опции са отворени. Попитан на какви компромиси са склонни, Митов каза: „Правят се компромиси, когато се гооври за подкрепа и коалиции. Преодоляването на пандемичната криза е основният приоритет, както и икономическото възстановяване след това. Живеем в тежки времена и България трябва да има ясно позициониране в синхрон с НАТО и ЕС“, коментира още Митов.

Той обясни, че персоналният състав на кандидатите за министри е обсъден между него и Борисов.

#Даниел Митов #Румен Радев